NAVODNO NEOBORIV

Ukrajinci srušili rusko hipersonično čudovište Kindžal?! ‘Znamo kako su to učinili, ovo je bez presedana!‘

Ukrajinski Defense Express tvrdi da je ukrajinska protuzračna obrana srušila navodno neoboriv hipersoniočni projektil, nema potvrde vojske

Fotografije olupine projektila za koji se tvrdi da je ruska hipersonična raketa Kh-47M2 Kindžal

 Profimedia

Ukrajina je, kako javljaju ukrajinski mediji, po prvi put presrela rusku hipersoničnu raketu. Izvještaji lokalnih medija sugeriraju da su postrojbe ukrajinske protuzračne obrane koje upravljaju visokonaprednim američkim raketnim sustavom Patriot, koji je nedavno po prvi puta isporučen i raspoređen u Ukrajini, a koji su osigurale Sjedinjene Države, zaslužne za ovaj podvig bez presedana.

Snimke koje navodno prikazuju dijelove oborenog projektila Kh-47M2 Kindžal (Bodež), za koji Rusija tvrdi da može letjeti brzinom 10 puta većom od brzine zvuka, objavio je ukrajinski Defense Express, kako prenosi britanski The Telegraph. Rusi, inače, tvrde da je ovaj hipersonični projektil neoboriv današnjim modernim zapadnim protuzračnim i proturaketnim obrambenim sustavima.

Olupina projektila pala je na prazan nogometni stadion u Kijevu, nakon što je u ranim jutarnjim satima u četvrtak prijavljena jaka eksplozija.

Do eksplozije je došlo u trenucima dugometnog ruskog baražnog napada, u kojem su korištene bespilotne letjelice iranske proizvodnje i manje sofisticirani projektili kojima je gađan glavni grad Ukrajine, kako su javile lokalne administrativne službe, koje nisu potvrdile korištenje tog hipersoničnog projektila.

image

Fotografija olupine projektila za koji se tvrdi da je ruska hipersonična raketa Kh-47M2 Kindžal

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Čini se da se snimkama olupine može vidjeti rupa na vrhu šiljate čahure projektila, koju je navodno izazvalo precizno streljivo dok je raketa još bila u zraku.

Može nositi i nuklearne bojeve glave

Defense Express tvrdi da ga je "očito" presreo novonabavljeni raketni sustav Patriot. Vojnik iz ukrajinskog tima protuzračne obrane zaslužan za presretanje, u tweetu koji je u međuvremenu obrisan, potvrdio je da je Kindžal uništen sustavom koji su donirale SAD.

Jedinica protuzračne obrane je navodno otkrila, pratila i oborila projektil u završnoj fazi leta, kada je počeo usporavati. Dužnosnici ukrajinskih zračnih snaga, pak, odbili su komentirati te tvrdnje.

image

Fotografija olupine projektila za koji se tvrdi da je ruska hipersonična raketa Kh-47M2 Kindžal

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Prije presretanja nije bilo poznatih uspješnih pokušaja uništenja hipersoničnog oružja, koje je Kremlj ocijenio kao nezaustavljivo. Ruske su snage prvi put upotrijebile Kindžal u borbama u Ukrajini 29. ožujka prošle godine, kada je projektil korišten za napad na skladište goriva.

Ovaj projektil, koji se ispaljuje iz posebno prilagođenih borbenih zrakoplova Mig-31 te može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, ima domet oko 4600 kilometara.

Do isporuke sustava Patriot Ukrajini, oružane snage Ukrajine su govorile da nemaju načina presresti hipersoničnu raketu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:55