DRUGI PUT U PAR DANA

Ukrajinci su opet HIMARS-om udarili ruske vojnike: Čini se da su ubijeni deseci, kruže uznemirujuće snimke

Ukrajinska publikacija Zerkalo Nedeli objavila je da je napadu na ruske snage u Hersonskoj oblasti poginulo najmanje 60 ruskih vojnika

Navodna snimka ukrajinskog napada HIMARS-om na ruski vojni poligon

 Screenshot/X

Ukrajinska je vojska u srijedu na jugu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine višecijevnim raketnim bacačem HIMARS usmrtila poveći broj ruskih vojnika, javlja Newsweek.

Vijest o ukrajinskom napadu na ruske snage u Hersonskoj oblasti objavljena je nakon što se doznalo da je Ukrajina HIMARS-om napala ruski vojni poligon na istoku zemlje te usmrtila desetke ruskih vojnika.

Navodna snimka napada Ukrajinaca na Ruse u Hersonskoj oblasti objavljena je na društvenim mrežama te komunikacijskoj platformi Telegram i uznemirujućeg je karaktera.

Upozoravamo vas da je snimka uznemirujuća

Ukrajinski obavještajni projekt DeepState tvrdi da su ukrajinske snage napale ruski vojni poligon kod sela Podo-Kaljnivka u okupiranom dijelu Hersonske oblasti. Pozivajući se na izvor u ukrajinski specijalnim postrojbama, dopisništvo britanske javne televizije BBC u Rusiji potvrdilo je da se napad dogodio na toj lokaciji.

Ukrajinska publikacija Zerkalo Nedeli objavila je da je ukrajinskom napadu na ruske snage u Hersonskoj oblasti poginulo najmanje 60 ruskih vojnika.

Kremlj nije komentirao taj napad.

Ukrajinski aktivist Serhij Sternenko objavio je navodnu snimku napada u Hersonskoj oblasti na društvenoj mreži X. "Masovna likvidacija Rusa kod Podo-Kaljnivke u Hersonskoj oblasti", ustvrdio je Sternenko te dodao da nisu svi ruski vojnici preživjeli "upoznavanje s HIMARS-om".

Sigurnosni i vanjskopolitički analitičar iz Kijeva Jimmy Rushton ustvrdio je na društvenoj mreži X da su Ukrajinci ponovno HIMARS-om napali ruski vojni poligon te da se taj napad dogodio u Hersonskoj oblasti. Dodao je došlo do značajnog broja stradalih.

Ukrajinski dužnosnik Serhij Bratčuk ranije je rekao da je ukrajinska vojska HIMARS-om napala ruski vojni poligon kod Volnovahe u Donjeckoj oblasti. Bratčuk je u utorak na Telegramu rekao da je u tom napadu ubijeno 65 ruskih vojnika.

Nekoliko je anonimnih izvora ruskom dopisništvu BBC-a reklo da je ukrajinska vojska taj poligon napala s dvije rakete.

Bratčuk je objavio dvije fotografije na kojima se navodno vide, kako je on rekao, "posljedice" napada HIMARS-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:10