RESET PROTUOFENZIVE

Ukrajinci su pretrpjeli teške gubitke, a do cilja ih dijeli još 88 km. Sad imaju novu strategiju

Ukrajinci su u jednom trenutku napravili pauzu u napadima kako bi promislili strategiju i taktike. Čini se da nekih rezultata ima, ali...

Ukrajinski vojnici pokraj Vugledara

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da kontraofenziva napreduje sporije od očekivanog dok ukrajinski vojnici traže rupe u ruskim obrambenim linijama.

Ukrajinska vojska dosad je zauzela samo osam od ukupno 96 kilometara koje se nada prijeći kako bi došla do Azovskog mora i raspolovila ruske snage na jugu zemlje. To je primarni cilj kontraofenzive - presjeći kopneni most do Krima i izazvati kaos u ruskoj logistici. Drugdje na bojnom polju napredak ukrajinskih snaga još je sporiji. U blizini Orihiva u regiji Zaporižja, gdje je raspoređena većina borbenih oklopnih vozila zapadne proizvodnje, poput američkih Bradleyja i njemačkih Leoparda, ukrajinska vojska napredovala je manje od dva kilometra.

Izgubili 20 posto naoružanja

Početkom lipnja, tijekom prva dva tjedna kontraofenzive, čak 20 posto naoružanja koje je Ukrajina poslala na bojište bilo je oštećeno ili uništeno. Nakon što su pretrpjeli teške gubitke, Ukrajinci su napravili stratešku pauzu kako bi preispitali strategiju, fokusirajući se više na iscrpljivanje ruskih snaga topništvom i projektilima dugog dometa nego na jurišanje na neprijateljska minska polja. Stopa gubitka pala je na oko 10 posto sljedećih tjedana i Ukrajinci tvrde da su uspjeli sačuvati dovoljan broj trupa i oružja za velik ofenzivni napad za koji kažu da tek slijedi.

Ukrajinska 47. mehanizirana brigada, jedna od tri postrojbe koje su obučene i opremljene zapadnim oružjem, imala je 99 Bradleyja na početku protuofenzive. Prema nizozemskom otvorenom izvoru Oryxu, od njih je 34 Bradleyja napušteno, oštećeno ili uništeno. Budući da je 47. bila jedina brigada koja je prvotno trebala dobiti Bradleyje, to znači da je trećina tih vozila izgubljena.

"Značajna razina izgubljenog oružja općenito je obilježje ratova iscrpljivanja poput onog u Ukrajini", izjavio je za The New York Times Dylan Lee Lehrke, analitičar britanske sigurnosno-obavještajne tvrtke Janes. Vojni stručnjaci slažu se da je prvih 25 kilometara protuofenzive najteže jer napadačkim trupama treba triput više snage - bilo u oružju, ljudstvu ili oboma - od obrambenih snaga.

Podaci Oryxa također pokazuju da su samo u lipnju Ukrajinci izgubili 24 tenka, uključujući osam tenkova Leopard njemačke proizvodnje. Pretpostavlja se da ih je tijekom borbe izgubila ukrajinska 33. mehanizirana brigada, postrojba koja je na početku ofenzive primila 32 Leoparda. To znači da je brigada izgubila 25 posto Leoparda u prva dva tjedna borbe.

Minska polja

Problemi zbog gubitka oružja najizraženiji su na poljoprivrednim poljima u južnoj Ukrajini, gdje se odvija veći dio protuofenzive. Ondje oklopna borbena vozila Bradley svakodnevno gaze preko protutenkovskih mina. Ta vozila, koja teže oko 34 tone, dizajnirana su za prijevoz vojnika kroz područja izravno izložena vatri. U planiranju protuofenzive, Bradleyji su trebali prenijeti vojnike preko otvorenih polja kako bi došli do ruskih rovova i bunkera. Zasad su Bradleyji dobro obavili svoj dio posla - njihov čvrst oklop pružio je zaštitu većini vojnika koji su se u njima borili. Ali u mnogim slučajevima eksplozije su ozbiljno oštetile vozila, imobilizirajući ih znatno prije nego što su uspjela doći do ruskih linija.

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužni izrazio je frustraciju što se Ukrajina bori bez zapadnih ratnih zrakoplova F-16, za koje su Sjedinjene Američke Države tek nedavno pristale dopustiti obuku ukrajinskih pilota, ali za koje se ne očekuje da će biti isporučeni barem još nekoliko mjeseci. To je ostavilo ukrajinske trupe ranjivima na napade ruskih helikoptera i topništva. Strani vojni analitičari upozoravaju da je još prerano za donošenje konačnih zaključaka o protuofenzivi. Ipak, slažu se s prognozom da odsutnost ukrajinske zračne nadmoći i protuzračne obrane znači da će stope žrtava vjerojatno biti veće nego u drugim konvencionalnim sukobima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:05