KREĆE AKCIJA!

Ukrajinci su zauzeli taktički važan otok, sada imaju plan kako zagorčati život Rusima...

Dosad se ovaj otok smatrao svojevrsnom ničijom zemljom, a Rusi su ga koristili kako bi se približili položajima ukrajinskih vojnika

Ilustracija, ukrajinski marinci

 Virginie Nguyen Hoang/Afp/Profimedia/Virginie Nguyen Hoang/afp/profimedia

Ukrajinske snage prije dva dana preuzele su kontrolu nad otokom Neštriha u oblasti Herson, poručio je zapovjednik ukrajinskih snaga, general Oleksandar Sirski, a prenose ukrajinski mediji.

Riječ je o otoku koji se nalazi u delti Dnjepra (na samom ulazu rijeke u more) u oblasti Herson. Glasnogovornik Južnog okruga oružanih snaga Ukrajine, Dmitro Pletenčuk, poručio je da se radi o "taktički važnom otoku" koji će ruskim snagama otežati pristup ukrajinskim položajima.

Dosad se ovaj otok smatrao svojevrsnom ničijom zemljom, a Rusi su taj i slične otoke do sada koristili kako bi se približili položajima ukrajinskih vojnika, poručio je Pletenčuk.

Druga vrijednost ovog otoka je u tome da sad Ukrajincima omogućava da s njega provode niz manjih prikrivenih operacija, a potencijalno i za provođenje većih sabotaža iza ruskih linija.

Podsjetimo, zapadna obala Dnjepra oslobođena je u jesen 2022. godine tijekom veće ofenzivne operacije ukrajinskih snaga koje su u iscrpljujućoj borbi potisnule ruske snage na istočnu obalu. Smatra se da je tadašnji zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, Sergej Surovikin, taktički dobro odradio povlačenje bez većih gubitaka koji su Rusima tada prijetili, a potom i utvrdio položaje ruskih snaga duž okupiranog juga Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:57