‘GAĐALI BI SAMO RUSE‘

Ukrajinci traže kasetno streljivo, šef NATO-a se oštro usprotivio: ‘Ne preporučujemo niti isporučujemo takvo oružje!‘

Radi se o oružju koje je zabranjeno međunarodnim pravom, ali Ukrajina nije potpisnica te Konvencije

Dmitro Kuleba i Jens Stoltenberg

 Andrei Pungovschi/Afp

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba branio je u subotu poziv za korištenjem kasetnog streljiva protiv ruskih postrojbi jer Ukrajina nije potpisnica Konvencije o zabrani uporabe tog oružja, no takav poziv odbacio je glavni tajnik NATO-a.

Kuleba je na rubu Sigurnosne konferencije u Muenchenu u subotu komentirao poziv zamjenika ukrajinskog premijera Oleksandra Kubrakova na opskrbu Ukrajine kasetnim streljivom i zapaljivim fosfornim streljivom, oružjima koja su zabranjena međunarodnim pravom.

Konvencija o zabrani kasetnog streljiva međunarodni je sporazum koji brani uporabu, prijevoz, proizvodnju i skladištenje kasetnih bomba, ispunjenih mnoštvom manjih eksplozivnih naboja koje se rasprskavaju. Fosforno streljivo može izazvati teške opekline i trovanje.

Ni Ukrajina ni Rusija nisu potpisale Konvenciju o zabrani uporabe kasetnog streljiva.

S obzirom na to da Ukrajina nije potpisnica sporazuma "pravno, nema zapreka" da se koristi tim oružjem, rekao je Kuleba, a prenosi agencija dpa.

Ako Ukrajina dobije neko oružje koje je sporno "koristit će ga isključivo protiv oružane vojne sile Ruske Federacije", dodao je.

Ukrajina ima dokaze da Rusija ispaljuje kasetno streljivo, porekao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomacije već neko vrijeme požuruje zapadne saveznike da opskrbe njegovu zemlju borbenim zrakoplovima i uvjeren je da će oni u konačnici biti poslani unatoč prvotnom oklijevanju.

Otkako je izbio rat prije gotovo godinu dana, saveznici su na svaki zahtjev za oružje prvo odgovarali "ne", podsjetio je Kuleba, a od tada se dosta toga promijenilo, rekao je.

Zahtjev za kasetnim streljivom odbacio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"NATO niti preporučuje niti isporučuje takvu vrstu oružja. Isporučujemo topničko streljivo i druge tipove, ali ne i kasetne bombe", rekao je Stoltenberg za RTL/ntv na konferenciji u Muenchenu.

Stoltenberg je naglasio da isporuka oružja iz zapadnih zemalja Ukrajini neće izazvati eskalaciju rata.

"Najveća je opasnost da Putin pobijedi", rekao je jer će svijet time postati opasnije mjesto, a zapad ranjiviji.

Političar iz njemačke stranke Zelenih Anton Hofreiter jedan je od kritičara koji su u subotu kritizirali ukrajinski poziv za isporukom takvom oružja. "Smatram da je ovaj zahtjev pogrešan", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 11:59