ŽESTOKI NAPAD

Ukrajinci tvrde da su srušili 43 ruske rakete, pogledajte kako to zapravo izgleda: ‘Pala je!‘

U cijeloj Ukrajini od posljedica raketiranja ubijeno je najmanje deset osoba, a 60 ih je ranjeno

Rušenje ruske rakete

 Twitter/

Rusija je u ponedjeljak na ciljeve u Ukrajini ispalila 83 projektila nakon što je dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim.

Ukrajinci tvrde da je od 83 ispaaljenih projektila čak 43 srušeno, a rušenje jednog je čak i dokumentirano video-snimkom.

U napadima na glavni grad Kijev, te Lavov, Ternopil i Žitomir na zapadu Ukrajine, Dnipro i Kremenčuk u središnjoj Ukrajini, Zaporižju na jugu i Harkiv na istoku, oštećeno je 11 infrastrukturnih objekata, što može izazvati nestanke struje, prekid vodoopskbe i komunikacijske probleme.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji, a druga meta bili su ljudi.

Predsjednik Zelenskij rekao je da je Rusija tempirala svoje napade na Ukrajinu u ponedjeljak tako da nanese najveće moguće gubitke među ljudima, a također je gađala energetsku infrastrukturu zemlje. On je rekao da su u napadima korišteni iranski dronovi Šahed.

U raketiranju Kijeva u ponedjeljak ujutro najmanje pet osoba poginulo je, a 12 je ranjeno. U cijeloj Ukrajini od posljedica raketiranja ubijeno je najmanje deset osoba, a 60 ih je ranjeno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Ukrajina izvela "terorističke napade" na Rusiju i ako se oni nastave obećao je snažnu reakciju Rusije, a ministarstvo obrane objavilo je da su ciljevi jutrošnjih napada ostvareni.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da je "na prijedlog ministarstva obrane i u skladu s planom vrhovnog stožera", Moskva izvela napade "dalekometnim projektilima na ukrajinsku energetsku, vojnu i komunikacijsku infrastrukturu" u ponedjeljak u odgovoru na ukrajinski napad za vikend na vitalno važan Kerčki most koji Rusiju povezuje s anektiranim poluotokom Krimom.

Za Putina nema dvojbe tko stoji iza eksplozije na mostu.

"Očito je da su ukrajinske tajne službe naredile, organizirale te izvele teroristički napad osmišljen radi uništenja ruske ključne civilne infrastrukture", rekao je Putin o eksploziji na mostu.

Ukrajinski dužnosnici slavili su eksploziju na mostu no nisu za nju preuzeli odgovornost.

"Tim akcijama, režim u Kijevu stavio se u ravan s najmrskijim međunarodnim terorističkim skupinama. Nemoguće je ostaviti zločine takve vrste bez odgovora", rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Rusija pokrenula opsežni napad na ukrajinsko vojno zapovjedništvo, komunikacije i energetski sustav i poručilo:"Svi ciljevi određeni za napad pogođeni su i cilj udara ostvaren je".

Gradovi diljem Ukrajine u ponedjeljak su ostali bez struje ili vode pošto su ruske rakete u ponedjeljak ujutro tukle desetak gradova.

Rusija će odgovoriti "oštro" na svaki novi napad iz Ukrajine, poručio je Putin.

"Ako se pokušaji terorističkih napada na naš teritorij nastave, ruski odgovori će biti oštri i veliki koliko i prijetnje Ruskoj Federaciji. U to budite sigurni", rekao je.

Putin je također optužio Ukrajinu za pokušaj napada na nuklearnu elektranu u Rusiju te na plinovod TurkStream.

Ponovio je no nije iznio dokaze da Ukrajina i njezini podupiratelji u NATO-u stoje iza još nerazjašnjenih istjecanja plina na plinovodima Sjevernog toka (1 i 2) kojima se ruski plin doprema za Njemačku ispod Baltičkog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 22:19