‘USPJEŠNA TAKTIKA‘

Ukrajinci tvrde da su u protuofenzivi: ‘Radikalno smo promijenili situaciju‘; Britanija: ‘Rusi se muče‘

Savjetnik ukrajinskog predsjednika kaže da je došlo do radikalne promjene u srazu ukrajinskih i ruskih snaga na više područja

Ukrajinska vojska

 Anatolii Stepanov/AFP

Došlo je do "radikalne promjene" u srazu ukrajinskih i ruskih snaga nakon što je Kijev pokrenuo protuofenzivu u "nekoliko operativnih područja", objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. To je bitno izmijenilo "konfiguraciju strana", napisao je u objavi na Twitteru. No, neovisne potvrde ovih njegovih tvrdnji za sada još nema.

Ministarstvo obrane Velike Britanije u međuvremenu je priopćilo da Ukrajina "vješto koristi nedostatak manevara" ruskih snaga nanoseći im velike gubitke, kako prenosi Sky News.

"Taktika ukrajinskih oružanih snaga vješto koristi nedostatak ruskih manevara, ometajući rusko napredovanje i nanoseći velike gubitke snagama invazije", navodi britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem ažuriranju informacija s terena.

Ruske snage se također muče sa svladavanjem "izazova" koje pred njih stavlja ukrajinski teren, dodaje se.

image

Ukrajinska vojska

Anatolii Stepanov/AFP

U najnovijem obavještajnom ažuriranju podataka, ministarstvo obrane navodi da ruske snage u manevrima uglavnom koriste cestovnu mrežu te da "pokazuju nevoljkost za izvođenje manevara van cesta".

Uništavanje mostova od ukrajinskih snaga također je, kako se navodi, odigralo "ključnu ulogu u zaustavljanju napredovanja Rusije".

'Kontinuirani neuspjeh Rusije'

"Kontinuirani neuspjeh Rusije da preuzme kontrolu u zraku drastično je ograničio njihovu sposobnost učinkovitog korištenja zračnih manevara, dodatno ograničavajući njihove mogućnosti", navodi britansko ministarstvo obrane.

Iznoseći zadnje podatke o stanju na terenu, glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga osvrnuo se na "visok intenzitet neprijateljstava", ali nije rekao gdje su borbe bile najžešće. Ukrajinski dužnosnici također su rekli da raste broj mrtvih u ratu koji je počeo kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

image

Ukrajinska vojska

Sergei Supinsky/AFP

Služba za hitne slučajeve u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkivu priopćila je u srijedu da je najmanje 500 stanovnika grada Harkiva ubijeno. Glavna tužiteljica je na Facebooku objavila da je do sada u ratu ubijeno 103 djece. Ruske snage su napale više od 400 obrazovnih ustanova, a 59 ih je uništeno, rekla je.

Guverner regije Černihiva na sjeveru Ukrajine rekao je da nema struje u glavnom gradu regije Černihivu, niti u nekim drugim naseljima na tom području. No, guverner Vjačeslav Čaus rekao je da su ukrajinske oružane snage "moćne i svakog sata nanose snažne udarce ruskom neprijatelju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24