VELIKI OBRAT

Ukrajinci tvrde da su zarobili zloglasnu snajperisticu Bagiru, javio se srbijanski MUP: ‘Ma, ona je kod nas u zatvoru‘

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije demantiralo je navode ukrajinske vojske

Danijela Lazović

 Screenshot

Vojska Ukrajine ranije danas objavila je da su zarobili zloglasnu srpsku snajperisticu Danijelu Lazović, ratnog imena Bagira, a vijest su prenijeli brojni svjetski mediji, među kojima i Jutarnji list.

No sada se javilo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije koje demantira ovu informaciju i navodi kako se Lazović nalazi u zatvoru u Srbiji.

U svakom ratu prva žrtva je istina pa se tako u medijima pojavila lažna vijest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao "snajperistica Bagira". Istina je da je D. L, u listopadu 2020. godine uhićena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina te stoga nikako nije mogla sudjelovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Također, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. - "Bagira" - navodi se u priopćenju MUP koje prenosi Telegraf.

Ukrajinski mediji su, inače, ranije danas prenijeli i objavu ukrajinskog vojnika koji je objavio fotografiju dokumenata koju su oduzeti snajperistici. Na njima stoji ime Irina Starikova, a ukrajinski mediji su tvrdili kako se vjeruje da je Bagira bila na bojištu u istočnoj Ukrajini. Tvrdili su i da je to njeno ime lažno te da se zapravo radi o Danijeli Lazović.

Na Facebook stranici ukrajinskog Ministarstva obrane Army Inform objavilo je i da Lazović na strani Rusa u Ukrajini ratuje još od 2014. godine, da ima najmanje 40 'recki' na svom snajperu, od kojih dobar broj otpada na civile. Srpsku plaćenicu koja je nadimak navodno uzela po crnoj panteri iz Kiplingove Knjige o džungli (iako je u knjizi lik Bagheera mužjak, k tome i zaštitnik Mawgleeja, op.a.) navodno su njezini suborci ranjenu i bez mogućnosti bijega ostavili na bojnom polju. Prema riječima ukrajinskoga volontera Vlada Ivanova, ratnoj zarobljenici je pružena potrebna medicinska pomoć i trenutno je na liječenju. Tamošnji mediji objavili su i njezinu zaplijenjenu vojnu knjižicu sa žigom 'Donjecke narodne republike'.

„Ostavili su me! Vidjeli su da sam ranjena, imali su priliku izvući me, ali jednostavno su isparili nadajući se da ću umrijeti”, prenose njezine navodne riječi pripadnici ukrajinskih snaga.

Tko je Danijela Lazović Bagira?

Danijela Lazović, Bagira, je prije svog ratnog života bila rukometašica, časna sestra i osuđena dilerica droge: mnogo žena, reklo bi se, u krajnje dijaboličnoj figuri. U redovima proruskih separatista u Donbasu godinama je bila jedna od najslavnijih stranih dobrovoljki, te su ukrajinske tajne službe u nekoliko navrata objavljivale njezino ime, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nastupala je i u propagandističkim intervjuima na ruskim portalima pod kontrolom oligarha Jevgenija Prigožina zvanog Putinov Kuhar, kojega se osnovano smatra kreatorom zloglasne plaćeničke ruske vojske Wagner i režiserom glavnine paraobavještajnih i zločinačkih operacija Kremlja u inozemstvu.

Lazovićka je rođena u Gornjem Milanovcu, gdje joj i danas navodno žive roditelji i sestra. U istočnu Ukrajinu 2014. je otišla u sklopu dobrovoljačkog Srpskog husarskog puka, paravojne jedinice u čijim su redovima djelovali mnogi borci iz velikosrpskih ratova devedesetih.

Prije toga je jedno vrijeme trenirala rukomet, a jedno se vrijeme bila odlučila i na život posvećen Kristu u manastiru Tumane kod Golubca. Tamo je dobila i ime Majka Ksenija, no nije baš dugo živjela u postu i pokori iza samostanskih zidina, nego je nastojala iskoristiti vjersko ruho za kriminalnu kamuflažu.

Često je pod krinkom časne sestre putovala od Beograda do Kosova, dok je srpska policija nije naposljetku razotkrila kao prekaljenu dilericu i 'mulu', ali i tešku ovisnicu o drogi.

Veza za odlazak u proruske dobrovoljačke jedinice u Ukrajini Danijeli Lazović je navodno bio Dejan Berić iz Rume, jedan od slavnijih Srba na ukrajinskom ratištu. Devedesetih je sudjelovao u Miloševićevim ratovima po Balkanu kao vojni izviđač, potom se kraće bavio poduzetništvom a onda sve rasprodao i otišao kao snajperist u Donjeck, gdje je zbog ratnih zasluga i odlikovan od tamošnjih putinovskih marionetskih struktura.

Berić je Lazovićevoj navodno omogućio najprije ratovanje na razini običnog pješaka, jedno je vrijeme navodno bila i u vodu za obaranje ukrajinskih bespilotnih letjelica, a onda se dokazala u vještinama baratanja snajperom, odnosno u ubijanju sa sigurne distance.

Protiv Danijele Lazović beogradsko je tužiteljstvo 2015. godine navodno bilo pokrenulo izvide zbog sumnje u kazneno djelo sudjelovanja u stranom oružanom sukobu, no novinari Radija Slobodna Europa kasnije su utvrdili da se protiv nje u Srbiji nije nikad vodio nikakav postupak zbog ratovanja na strani proruskih snaga u Ukrajini.

Štoviše, Lazovićeva je na ruskom jeziku nekažnjeno dala i nekoliko propagandnih intervjua donjeckoj novinskoj agenciji, predstavljajući svoju borbu u Ukrajini kao rat za čast pravoslavlja (Ukrajinci, po njoj, očito nisu pravoslavci) i izraz tradicionalne srpske zahvalnosti Moskvi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema svojedobnim saznanjima srpskih medija, u pauzama između ubijanja snajperom po Ukrajini, 'Bagira' je sve vrijeme sa svojom partnericom živjela negdje na ruskom državnom teritoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 05:55