‘IMAMO DOKAZE‘

Ukrajinci tvrde: Snimili smo razgovor! Putin koristi opremu Elona Muska; SpaceX: Nismo aktivni u Rusiji

SpaceX, koji upravlja Starlink terminalima, tvrde "ni na koji način ne posluje s ruskom vladom niti njezinom vojskom", te da njegova usluga nije aktivna u Rusiji.

Ukrajinski obavještajac, ilustracija

 Lev Radin/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajina je u nedjelju rekla da se ruske snage u okupiranim područjima koriste terminalima satelitske internetske usluge Elona Muska Starlink, objavivši ono za što tvrdi da je presretanje razmjene između dvojice ruskih vojnika kao dokaz njegove "sustavne" upotrebe.

Sustavi Starlink bili su vitalni za komunikaciju na ukrajinskom bojištu tijekom gotovo dvogodišnje ruske invazije dok se Kijev suočavao s većom i bolje opremljenom vojskom.

Glavna uprava za obavještajne poslove ministarstva obrane objavila je audio isječak na Telegramu za koji kaže da se radi o razgovoru snaga ruske 83. zračno-jurišne brigade o postavljanju terminala u istočnoj Ukrajini.

Uprava nije dala pojedinosti o navodnom opsegu korištenja niti o tome kako su terminali nabavljeni. Glasnogovornik Andrij Jusov rekao je ukrajinskim medijima u subotu da stvar "počinje poprimati sustavnu prirodu".

SpaceX, koji upravlja Starlink terminalima, rekao je u izjavi za X prošlog tjedna da "ni na koji način ne posluje s ruskom vladom niti njezinom vojskom", te da njegova usluga nije aktivna u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:29