ZABORAVNI VOJNICI

Ukrajinci u oblasti Sumi pronašli ruske vojne dokumente: ‘Više nema dileme koji su im bili planovi‘

Suhačov tvrdi kako su istražitelji pronašli "važne dokumente koji pružaju jasan uvid da se Rusija pripremala zauzeti cijeli teritorij Ukrajine"

Oblast Sumi

 Handout

Ukrajinski su dužnosnici u srijedu izjavili kako su pronašli ruske vojne dokumente u oblasti Sumi, iz kojih proizlazi kako je ruska vojska, barem u prvim danima invazije, imala namjeru preuzeti cijeli teritorij Ukrajine.

Prema izjavi koju potpisuje čelnik ukrajinskog Državnog istražnog ureda Oleksij Suhačov, dokumenti, među kojima se nalaze i ratni planovi, pronađeni su u sjeveroistočnom gradu Trostjanecu u oblasti Sumi, kojeg su krajem ožujka oslobodile ukrajinske snage nakon mjeseca dana okupacije.

Suhačov tvrdi kako su istražitelji pronašli "važne dokumente vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije koji pružaju jasan uvid da se Rusija pripremala zauzeti cijeli teritorij Ukrajine". Kazao je i kako će se sve te informacije temeljito proučiti i pridodati u dosje o dokumentiranim ruskim ratnim zločinima.

Objava o nađenim dokumentima dio je šireg izvješća Državnog istražnog ureda, koji je pregledao više od 2000 hektara oslobođenog grada, bilježio štetu i druge dokaze. U sažetku objavljenom putem društvene mreže Telegram, istražitelji tvrde kako su pronašli nekoliko lokacija na kojima su ruske snage mučile civile.

"Prijavljena su najmanje 34 slučaja protupravnog lišavanja slobode i mučenja civila," stoji u sažetku. "Na lokaciji zločina nađene su palice, lisice, metalne pribadače i odjeća žrtava s tragovima krvi. Obavljeno je 29 očevida i ekshumirana su tijela 23 žrtve, među kojima i dvoje djece."

Ruski vojni dokumenti, ukoliko se pokažu autentičnima, bili bi dodatna potvrda tvrdnji zapadnih obavještajnih dužnosnika, koji su kazali da je prvotni plan predsjednika Vladimira Putina bio brzi udarac na glavni grad Kijev, za koji se nadao kako će obezglaviti ukrajinsku vojsku i olakšati okupaciju cijelog teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32