ODMAH UHIĆEN

Ukrajinci u šoku: Šef za mobilizaciju usred rata kupio četiri milijuna eura vrijednu viletinu u Španjolskoj!

Pukovnik Borisov je bio zadužen za mobilizaciju i za novačenje u Odeskoj oblasti

Ilustracija

 Str/Nurphoto Via Afp

Ukrajinske vlasti su priopćile u ponedjeljak da su pritvorile bivšeg vojnog povjerenika za mobilizaciju, pod sumnjom da je tijekom ruske invazije na Ukrajinu kupio u Španjolskoj vilu za oko četiri milijuna eura.

Ukrajinski državni istražni ured (DBR) koji istražuje slučajeve korupcije na visokoj razini, priveo je Jevgena Borisova u Kijevu, dva dana nakon izdavanja tjeralice za njim, u okviru zajedničke akcije s državnim odvjetništvom.

Osumnjičenik je "pokušao pobjeći promijenivši brojeve telefona, registarskih pločica na automobilu i prebivalište", dodao je DBR u priopćenju.

Pukovnik Borisov je bio zadužen za mobilizaciju i za novačenje u Odeskoj oblasti, na jugu, sve dok nije razriješen dužnosti nakon medijskih napisa. Sumnjiči ga se za "nezakonito bogaćenje" i pokušaj izbjegavanja vojne službe, za što mu prijeti "do deset godina zatvora", navodi DBR.

Istražni ured je u svibnju objavio da je taj dužnosnik u zamjenu za mito naređivao podređenima da ne mobiliziraju neke ljude, u vrijeme ruske invazije koja je počela u veljači 2022.

Stvar je otkrio utjecajni ukrajinski medij koji je naveo da je majka Jevgena Borisova, umirovljenica, u prosincu 2022. postala vlasnica vile u Marbelli, popularnoj turističkoj destinaciji na jugoistoku Španjolske, vrijedne oko četiri milijuna eura.

Supruga Borisova je uz to kupila poslovne prostore u Marbelli za gotovo 740.000 eura, a punica je zadnjih godina kupila nekoliko luksuznih automobila, navodi isti izvor.

Državna agencija za suzbijanje korupcije (NAZK) objavila je prošlog tjedna da bivšeg dužnosnika sumnjiči za "nezakonito bogaćenje", namaknuvši 4,59 milijuna eura.

Borba protiv korupcije, endemskog zla u Ukrajini, koja je i prije ruske invazije bila među siromašnijim europskim zemljama, jedan je od uvjeta Europske unije za očuvanje statusa kandidata Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 16:12