NOVA RUSKA OFENZIVA

Ukrajinci u strahu od ruskog plana: ‘Očekujemo pakleni potez, znamo iz kojih pravaca će doći‘

Kijev strahuje da Kremlj planira okružiti Ukrajinu iz tri smjera idućih tjedana

Ruska vojska na ukrajinskoj granici i Vladimir Putin/Ilustracija

 Handout/AFP

Ukrajina se priprema za novu veliku rusku ofenzivu, za koju se procjenjuje da bi mogla započeti u nekoliko idućih tjedana. Jedan od ključnih insajdera ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je za The Daily Beast kako u Kijevu očekuju pakleni ruski potez da njihove snage okruže zemlju istovremenim napadom na tri bojišnice.

Rustem Umerov, član tima koji je pregovarao s Moskvom, kaže da se Kremlj priprema za novi napad koji bi moglo početi već u veljači. Prema ovom scenariju, napad bi krenuo sa sjevera, preko bjeloruske granice, iz ruskih uporišta na istoku Ukrajine te s juga, gdje se nalazi poluotok Krim, koji je Kremlj nezakonito anektirao 2014. godine, te obližnji gradovi Melitopolj i Zaporižje, koji su sada također pod ruskom kontrolom.

"Rusi nas okružuju 240 stupnjeva, napadaju s Crnog mora, iz Bjelorusije i regija Luhansk i Donjeck", opisuje Umerov situaciju u slučaju realizacije tog scenarija.

Moskva je nedavno objavila svoju prvu pobjedu u ratu nakon više mjeseci poraza i poniženja na bojištu, tvrdeći da je zauzela grad Soledar u regiji Donjeck, poznatog po rudnicima soli. No, još uvijek postoje neke rezerve o tome nastavljaju li se borbe za kontrolu nad gradom, iako je jasno da su Rusi - predvođeni pripadnicima zloglasne plaćeničke grupe Wagner - ipak ostvarili teritorijalne dobitke na tom području, doduše uz visoku cijenu u životima.

Gomilanje snaga na istoku, jugu i sjeveru

Upravo su pripadnici privatne vojske Wagner predvodili napad na Soledar i obližnji grad Bahmut. Osuđenici regrutirani u skupinu iz ruskih zatvora bili su ključni u ovoj situaciji, piše The Daily Beast, pri čemu navodi da je njihovo neustrašivo napredovanje ususret gotovo sigurnoj smrti pomoglo Rusima da identificiraju džepove ukrajinskog otpora. "Oni stižu iz svih smjerova, s tri linije borbe - kriminalci, privatni plaćenici i regularne snage. Njihovi su ciljevi riješiti se kriminalaca te testirati i obučiti svoje plaćenike", kaže Umerov.

Ukrajinski obavještajni i obrambeni stručnjaci vjeruju da je sve to priprema za kopnenu ofenzivu velikih razmjera, pojačanu većim brojem regruta u regularnoj vojsci. Pukovnik Oleh Ždanov, bivši djelatnik operativne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, navodi da ukrajinske vojne i obavještajne jedinice prate kretanje ruskih trupa u stvarnom vremenu.

"Vidimo kako Rusija gomila puno snaga u regiji Zaporižje. Čini se da planiraju napad hvatanja u ‘kliješta‘ iz smjera Harkiva (na istoku) i Zaporižja (na jugu). Pokušat će zarobiti sve glavne obrambene snage Ukrajine", rekao je Ždanov za The Daily Beast. "Također vidimo kako ruska vojska stalno premješta 10 do 12.000 ljudi u Bjelorusiju (na sjeveru). Također, pojačavaju se u regijama Luhansk i Donjeck", dodaje.

Ždanov ističe da postoji samo jedan čovjek na svijetu koji zna kada će rat u Ukrajini završiti, a to je američki predsjednik Joe Biden. Ždanov, naime, vjeruje da će rat trajati sve dok Bijela kuća ne odobri svu dodatnu vojnu borbenu moć koju Ukrajina traži. "Predsjednik Biden ima detaljan scenarij ovog rata u Bijeloj kući. Što prije dobijemo oružje, prije ćemo završiti rat, ali izgleda da SAD želi da se Rusija iscrpi u tim svim svojim ratnim naporima", rekao je Ždanov. "U Rusiji sada vlada kult smrti - na svim razinama, od propagandista do pravoslavnog patrijarha, Ruse se poziva da idu i umru u ovom ratu, kao što su njihovi djedovi ginuli u prethodnim ratovima".

ISW: Invazija iz Bjelorusije vjerojatnija kasnije tijekom godine

Prema posljednjim anketama centra Levada, jedine neovisne ruske agencije za istraživanje javnog mnijenja, broj Rusa koji vjeruju da bi zemlja "definitivno trebala nastaviti vojne akcije u Ukrajini" pao je na 23 posto. Stoga Putin ponovno ističe i zaoštrava svoju retoriku - on više ne govori o "jedinstvu" ukrajinskog i ruskog naroda, a Kremlj je odustao od poziva Rusima da umru za naslijeđe drevne Kijevske Rusije i umjesto toga rat u Ukrajini sada sve više prikazuje kao veliku borbu protiv NATO-a.

"Događaji u Ukrajini nisu sukob između Moskve i Kijeva, ovo je vojni sukob između NATO-a, a prije svega Sjedinjenih Država i Engleske, s Rusijom", rekao je nedavno Putinov ključni savjetnik Nikolaj Patrušev.

Istovremeno s ukrajinskim procjenama o ruskoj ofenzivi iz tri smjera, think tank Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu navodi kako Rusija možda postavlja uvjete za napad na Ukrajinu iz Bjelorusije, s obzirom na to da se čini kako Putin planira zajedničku kampanju s bjeloruskim autokratom Aleksandrom Lukašenkom krajem 2023. godine, odnosno da se Minsk sve više približava izravnoj umiješanosti u rat.

No, ISW je, kako prenosi Newsweek, u čevrtak procijenio da je ponovna invazija na sjever Ukrajine s bjeloruskog teritorija vjerojatnija kasnije, bliže kraju ove godine, i to iz više razloga koji uključuju potrebe povećanja broja zajedničkih vježbi te rotacije vojnika u svrhu obuke. Inače, zabilježeno je i gomilanje ruskih vojnika i vojne opreme u blizini bjelorusko-ukrajinske granice.

Rusija i Bjelorusija započele su zajedničke vježbe zračnih snaga 16. siječnja u trenucima rastućeg straha da bi Putin mogao lobirati kod svog bjeloruskog kolege da se izravno uključi u sukob. Minsk je, pak, najavio da će aktivirati sve svoje baze zračnih snaga, poligone zračnih snaga i snage protuzračne obrane za vježbe u svrhu planiranih zajedničkih zračnih patrola duž bjeloruske granice.

Obuka, vojne vježbe, regrutacija i priprema vojne industrije

Minsk je tvrdio da su vježbe, koje će trajati do 1. veljače, isključivo obrambene prirode te da se njima želi "povećati interoperabilnost u zajedničkoj izvedbi zadaća borbene obuke". "Najopasniji smjer akcije (MDCOA) novog ruskog napada na Ukrajinu iz Bjelorusije početkom 2023. čini se manje vjerojatnim s obzirom na trenutačne ruske vojne aktivnosti u Bjelorusiji. Novi MDCOA iz Bjelorusije krajem 2023. čini se vjerojatnijim", procjenjuju u ISW-u.

"Ruske snage koje su trenutačno raspoređene u Bjelorusiji prolaze kroz rotacijske obuke te se preraspoređuju za borbu u istočnoj Ukrajini", navodi ISW, dodajući da bi do jeseni Moskva možda mogla završiti s nekoliko ciklusa regrutacije.

Prema njihovoj procjeni, čini se vjerojatnijim da ruske snage možda tek postavljaju uvjete za novi napad iz najopasnijeg smjera iz Bjelorusije krajem 2023. s obzirom i na nedavna ukrajinska obavještajna izvješća da Rusija i Bjelorusija planiraju provesti velike vježbe vjerojatno u rujnu ove godine.

"Odgođeni rokovi za napad mogli bi omogućiti ruskoj vojnoj industriji da se dobro pripremi za osiguranje većeg udjela potrebnog materijala za ponovnu invaziju iz Bjelorusije, nego što to Rusija može osigurati ove zime", navode između ostaloga u ISW-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32