VELIKA POBJEDA, ALI...

Ukrajinci u strahu od zamke, stručnjaci otkrili plan ‘generala Armagedona‘: ‘Sve će gorjeti‘

Ruski vojni čelnici kažu da nisu vidjeli drugu alternativu osim povlačenja iz Hersona, iako je to veliki udarac Putinovim planovima

Vladimir Putin s čelnicima anektiranih regija, evakuacija iz Hersona

 Profimedia, Afp/

U još jednom katastrofalnom udarcu na ambicije Vladimira Putina da osvoji Ukrajinu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje svojih trupa iz grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar. Šojgu je odluku donio u srijedu nakon što je dobio preporuku da to učini od generala Sergeja Surovikina, glavnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini.

- Šojgu se složio s prijedlogom da se organizira obrana duž linije istočne obale rijeke Dnjipro. Prema tome, nastavljamo s povlačenjem trupa.

Manevar će biti izveden u bliskoj budućnosti, formacije će zauzeti pripremljene obrambene linije na istočnoj obali Dnjepra. Odluka o obrani na istočnoj obali Dnjepra nije laka, no u isto vrijeme ćemo spasiti živote naše vojske i borbenu sposobnost trupa - kazao je Surovikin, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Šojgu je pak dodao kako su im ‘životi i zdravlje ruskog vojnog osoblja oduvijek bili prioritet‘.

Ruski vojni blogeri u međuvremenu su pak izvijestili o vlastitom odlasku iz grada.

Ukrajinski čelnici predviđali su krvavu borbu za grad Herson, a general bojnik Kirilo Budanov, šef Obavještajne uprave te zemlje (GUR), rekao je za The War Zone da će grad biti zauzet do kraja studenog. No, prošli tjedan, GUR i drugi ukrajinski dužnosnici sugerirali su da Rusija možda pokušava namamiti Ukrajinu u zamku.

U srijedu je i Mihajlo Podoljak, bliski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izrazio sumnju, rekavši da tek treba vidjeti hoće li se Rusija doista povući iz Hersona.

No, lokalni ukrajinski čelnici oduševljeni su ruskim najavama.

- Predviđao sam da neće biti drugog izlaza za osvajače. I to se dogodilo. Pa, prijatelji, brojimo dane do susreta u Hersonu? - napisao je na Facebooku Serhij Hlan, zamjenik čelnika ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona.

Tijekom konferencije za novinare u ukrajinskom medijskom centru ranije tog dana, Hlan je rekao da su Rusi digli u zrak nekoliko mostova u sklopu svog povlačenja u Hersonskoj oblasti.

Također je rekao da ruske snage pojačavaju prilaze cesti iznad brane hidroelektrane Kahovka kako bi poduprle povlačenje.

Iako je točno vrijeme povlačenja nejasno, taj potez dolazi u trenutku kada ukrajinske snage sve više napreduju prema oblasti Herson.

Inače, Herson je jedini ukrajinski regionalni glavni grad koji Rusija drži od svoje invazije. Ovaj potez, iako udarac Putinu, u skladu je sa Surovikinovom navedenom strategijom ukopavanja, pokušaja zadržavanja teritorija gdje je to moguće i dopuštanja ukrajinskim snagama da se iscrpe napredovanjem.

Međutim, preuzimanje Hersona bila bi značajna pobjeda za Ukrajinu.

- Rusima bi kopneni napadi na jugozapadnu Ukrajinu vjerojatno bili izuzetno teški - izvijestio je prošlog mjeseca Institut za proučavanje rata (ISW).

- Dugoročna obrambenost Mikolajeva, Odese i cijele ukrajinske crnomorske obale stoga u velikoj mjeri počiva na oslobađanju zapadnog Hersona - poručili su iz ISW-a.

Iako Šojgu traži uredno povlačenje preko Dnjepra, Ukrajina će mu vjerojatno pokušati otežati to povlačenje.

No, prelazak Dnjepra, pogotovo jer su ruske snage pripremile utvrde duž istočne obale i južnije, vjerojatno će biti težak izazov i za ukrajinske trupe. Analitičari predviđaju da će na proljeće obala Dnjipra gorjeti...

Rijeka je široka gotovo kilometar, a ponekad čak i šira na nekim točkama u blizini grada Hersona. Tijekom svoje protuofenzive u Hersonskoj oblasti, ukrajinske snage često su bombardirale ruske riječne prijelaze preciznim udarima vođenih raketa M31 koje je ispaljivao sustav HIMARS, ometajući njihove napore da opskrbe grad. Tako ni strateški važan most Antonovski nije u funkciji mjesecima, a i željeznički most uzvodno je također srušen. Čak je i pontonski most koji je Rusija izgradila pored Antonovskog mosta stalno napadan.

Postavlja se pitanje kako će izgledati rusko povlačenje. I, naravno, što će ostaviti za sobom.

Ako se Rusija doista povuče na istočnu obalu Dnjepra, mogla bi organizirati brutalnu i potencijalno dugotrajnu borbu preko kanala gdje bi topništvo ponovno moglo biti u središtu bitke.

Dvojica Putinovih najvećih zagovornika podržali su potez da se evakuira Herson, hvaleći Surovikina u tom procesu.

- Nakon što je odvagao sve prednosti i nedostatke, Surovikin je napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtvi i spašavanja neprocjenjivih života vojnika - napisao je Ramzan Kadirov, čelnik Čečenske Republike, na svom Telegram kanalu, navodi TASS.

- Dakle, nema potrebe govoriti o ‘predaji‘ Hersona. Oni se ‘predaju‘ zajedno s borcima. A Surovikin štiti vojnika i zauzima povoljniji strateški položaj - ustvrdio je Kadirov.

- Odluka o povlačenju nije laka, ali ukazuje na spremnost zapovjedništva da preuzme odgovornost za živote vojnika, rekao je za RIA Novosti Jevgenij Prigožin, osnivač grupe Wagner.

Prigožin je za RIA Novosti rekao i da je odluka zasluga Surovikina, koji se ‘ponio kao čovjek koji se ne boji odgovornosti‘.

- Važno je ne očajavati, ne biti u paranoji, već donositi zaključke i raditi na pogreškama. I da se napokon shvati tko je u pravu, tko je kriv i što je bit problema - rekao je Prigožin.

Također, važno je izdvojiti i rečenicu generala Surovikina koji je rekao da će ruske snage iz Hersona biti premještene na neku drugu frontu, kao što su Donbas ili Luhansk. A važno je napomenuti da se tu ne radi o svježe mobiliziranim snagama bez treninga, već o prekaljenim borcima i najelitnijih ruskim jedinicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:44