‘PITANJE JE DANA‘

Ukrajinci u tišini sprovode veliku operaciju, stigle i prve vijesti koje će raspametiti Kijev

Situacija na poluotoku Kinburn i dalje je teška jer ruske snage i dalje onamo dovlače oružje i ljudstvo kopnenim putem

Prizori amfibijskih kretanja, karta poluotoka Kinburn, teren poluotoka Kinburn

 /Screenshot Twitter

Pitanje je dana kada će Oružane snage Ukrajine osloboditi Mikolajivsku oblast od okupatora, 24. prosinca je objavio je RBC-Ukraine pozivajući se na izjavu glasnogovornice osloboditeljskih snaga južne Ukrajine, Natalije Humenjuk, koju je dala za TV kanal ‘Sloboda‘.

Prema njezinim riječima, situacija na poluotoku Kinburn i dalje je teška jer ruske snage i dalje onamo dovlače oružje i ljudstvo kopnenim putem. U isto vrijeme, ne prestaju granatirati obližnja naselja na očakivskom i kutsurubskom području.

‘Nastavit ćemo s našim zadacima i vjerujem da ćemo vrlo skoro moći objaviti da je Mikolajivska oblast posve oslobođena‘, kazala je Humenjuk.

Podsjećamo, ranije je gradonačelnik Mikolajiva, Vitalij Kim, rekao da će oslobađanje Kinburna zagarantirati sigurnost cijele lokalne zajednice koja je pod neprestanom vatrom okupatora.

Prije rata, poluotok Kinburn je bio popularan među turistima. Rusi su ga zauzeli u lipnju i od njega napravili vojnu bazu. Odande su ispaljivali rakete i bespilotne letjelice na ukrajinski teritorij te gađali brodove koji su prevozili žito. S nedavnim oslobađanjem Hersona, Kinburn se našao unutar dometa masovne ukrajinske artiljerije.

Kinburn je poluotok dugačak oko 40 kilometara i širok između najmanje četiri i 12 kilometara, a Kinburska prevlaka nalazi se na njegovom najzapadnijem dijelu. Tjesnac između prevlake i sjeverne obale luke Očakiv širok je četiri kilometara što su Ukrajinci iskoristili da desantnim čamcima doplove na poluotok.

Poluotok je ravan, većim dijelom prekriven pijeskom i slanim močvarama. Djelomično je pošumljen hrastovima i borovima. Na njmu se nalazi i Nacionalni park "Biloberezhia Sviatoslava", koje je prije rata bio popularno mjesto za izlete, a veći dio poluotoka je nenaseljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 22:51