SVE ŽEŠĆI NAPADI

Ukrajinci u velikim problemima nakon promjene ruske taktike: ‘Moramo izdržati do nedjelje...‘

Guverner Luhanska nada se da će teški gubici koje trenutačno trpe ruske snage dovesti do popuštanja napada na Sjeverodoneck

Razrušeni Kramatorsk u Donbasu

 Aris Messinis/Afp

Ruske snage postižu polagani napredak u svojoj ofenzivi na istoku Ukrajine nakon što su značajno smanjile opseg svojih ratnih planova. Prema pisanju zapadnih analitičara, ruske postrojbe koncentrirale su većinu svojih napora na područje oblasti Luhansk gdje se najžešće bitke upravo vode za gradove Sjeverodoneck i Lisičansk.

"Grad se potpuno uništava", opisao je situaciju u Sjeverodonecku guverner Luhanska Serhij Haidai. "Jučer je bilo okršaja u predgrađima. Naši se dečki još drže, ali Putin je zadao cilj svojoj vojsci da osvoje Luhansk bez obzira na cijenu." Govoreći za ukrajinsku državnu televiziju, rekao je u srijedu kako bi cijeli grad uskoro mogao biti pretvoren u šutu.

Dok su u ranim fazama invazije ruske snage pokušavale napasti najveće gradove, Kijev i Harkiv, vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina danas je prisiljena postaviti si znatno realnije ciljeve. Ukrajinske protuofenzive potjerale su ruske snage iz okolice Kijeva, a potom su izgurale rusku artiljeriju izvan dometa Harkiva te su oba grada danas sigurna od izravnih kopnenih napada.

Realniji ciljevi

Regrupirane i preustrojene postrojbe povučene sa sjevera Ukrajine poslane su na istok, pripojene rezervistima, unovačenim borcima iz proruskih područja pod kontrolom Moskve i privatnim vojnim snagama te sada sudjeluju u usredotočenom napadu s ciljem osvajanja barem cijele oblasti Luhansk. Ruska vojna vrhuška je isprva razmatrala opcije pokušaja šireg okruženja ukrajinskih postrojbi u Donbasu - oblastima Luhansk i Doneck - od kojih se većina tamo nalazi od izbijanja sukoba s oružanim skupinama pod kontrolom i podrškom Moskve još 2014. godine. Prema mišljenju analitičara iz washingtonskog think tanka Institute for the Study of War, aktualni plan napada ima znatno skromnije ambicije - postići niz manjih okruženja zaredom, umjesto velikog opkoljavanja koje bi potencijalno moglo dovesti do brze pobjede, no čiji bi neuspjeh bio katastrofalan po rusku vojsku.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane u srijedu je izvijestilo da su branitelji u oblastima Doneck i Luhansk uspješno odbili devet napada ruskih snaga, pri čemu je uništeno desetak vozila, uključujući i tri tenka. Prema Haidaijevim riječima, kontrola nad Sjeverodoneckom je ključna za zaustavljanje daljnjeg ruskog napredovanja, no guverner Luhanska nada se da će teški gubici koje trenutačno trpe ruske snage dovesti do popuštanja napada. "Ako ne uspiju tijekom ovog tjedna, do subote ili nedjelje, umorit će se i situacija će se barem stabilizirati za nas", izjavio je Haidai.

Kritike blogera

U potencijalnom znaku sve većeg nezadovoljstva vodstvom Kremlja ruski vojni blogeri na kanalima Telegram proteklih su dana počeli ozbiljno kritizirati rusko vodstvo koje optužuju da izrazito loše tretira prisilno mobilizirane borce iz "narodnih republika" Luhanska i Donecka. Igor Girkin, poznatiji kao Igor Strelkov - ruski vojni veteran i agent FSB-a koji je odigrao ključnu ulogu u pripajanju Krima - podijelio je sa svojih 360.000 pratitelja kritike blogera koji je snažno osudio rusko vodstvo što je počelo invaziju bez dovoljno rezervi i s nepripremljenim, prisilno unovačenim snagama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:29