NOĆNA MORA RUSKE FLOTE

Ukrajincima stiže oružje koje bi okončalo pomorsku blokadu? ‘To bi Ruse izbacilo iz igre!‘

Tri američka dužnosnika i dva izvora iz Kongresa kažu da su u igri dvije vrste moćnih protubrodskih projektila

Lansiranje projektila Harpoon s broda (napomena: Ukrajinci bi dobili verziju koja se lansira sa sustava na zemlji)

 Patrick Dionne/AFP

Sjedinjene Države rade na dostavljanju naprednih protubrodskih projektila Ukrajini kako bi pomogle ukrajinskim snagama da okončaju rusku pomorsku blokadu, navode dužnosnici, prenosi agencija Reuters, koja navodi da se radi o ekskluzivnoj informaciji.

Do ovog poteza, kako navodi agencija, dolazi u trenucima zabrinutosti da bi snažnije oružje koje bi moglo potopiti ruske ratne brodove dodatno intenziviralo sukob.

Ukrajina ne krije da želi naprednije američko naoružanje uz topništvo koje trenutačno ima na raspolaganju, poput projektila Javelin i Stinger te drugog oružja. Popis želja Kijeva, primjerice, uključuje projektile koji bi mogli potisnuti rusku mornaricu od ukrajinskih crnomorskih luka, što bi omogućilo ponovni početak njezinih isporuka žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda diljem svijeta.

Sadašnji i bivši američki dužnosnici i izvori iz Kongresa navode, pak, zapreke slanju snažnijeg oružja većeg dometa u Ukrajinu, koje uključuju dugotrajne zahtjeve za obukom, poteškoće s održavanjem opreme, zabrinutost da bi se ruske snage mogle dokopati američkog oružja te strahovanja od eskalacije sukoba.

U razmatranju Harpoon i NSM

No, tri američka dužnosnika i dva izvora iz Kongresa kažu da su dvije vrste moćnih protubrodskih projektila - Harpoon, koji proizvodi Boeing, te Naval Strike Missile, koji proizvodi Kongsberg and Raytheon Technologies - u aktivnom razmatranju ili za izravnu isporuku u Ukrajinu ili preko europskih saveznika koji posjeduju te projektile, prenosi Reuters.

U travnju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao Portugal da ukrajinskoj vojsci dostavi projektile Harpoon, koji imaju domet do gotovo 300 kilometara.

No, postoji više problema koji sprječavaju da se Ukrajina domogne tih projektila. U prvom redu, dostupnost platformi za lansiranje Harpoona s obale je ograničena - radi se, prema nekim dužnosnicima, o tehnički zahtjevnom rješenju, budući da se radi o uglavnom sustavima stacioniranim na moru.

Dva američka dužnosnika izjavila su da SAD rade na potencijalnim rješenjima koja uključuju povlačenje lansera s američkih brodova. Oba projektila koštaju oko 1,5 milijuna dolara po komadu, navode stručnjaci i čelnici industrije.

U operativnoj zoni Crnog mora nalazi se oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

'U Crnom moru nema zaklona'

Bryan Clark, mornarički stručnjak s Instituta Hudson, kaže da bi 12 do 24 komada protubrodskih raketa poput Harpoona s dometom većim od 100 kilometara, bilo dovoljno da ugroze ruske brodove te da bi mogle nagnati Moskvu da prekine blokadu.

"Ako bi (ruski predsjednik, Vladimir) Putin ustrajao (u blokadi), Ukrajina bi mogla izbaciti iz igre najveće ruske brodove, budući da se u Crnom moru nemaju gdje sakriti", rekao je Clark.

Rusija je već pretrpjela gubitke na moru, pogotovo kad se govori o potonuću zapovjednog broda crnomorske flote, krstarice Moskva.

Nekoliko zemalja bilo bi spremno poslati projektile Harpoon u Ukrajinu, kažu američki dužnosnici i izvori iz Kongresa. No, nitko ne želi biti prva ili jedina zemlja koja će to učiniti jer strahuju od ruske odmazde ako bi njihov brod potopio Harpoon iz njihovih zaliha, rekao je jedan američki dužnosnik.

Taj dužnosnik kaže kako jedna zemlja razmišlja o tome da prva isporuči projektil Kijevu, a nakon što se ta, kako kaže, "dobro opskrbljena" zemlja obveže poslati Harpoon, drugi bi je mogli slijediti, navodi dužnosnik.

Naval Strike Missile (NSM), pak, može se lansirati s ukrajinske obale i ima domet od 250 kilometara. Također je potrebno manje od 14 dana obuke za rad na tom sustavu.

Uloga Norveške

Izvori kažu da se NSM-ovi smatraju logistički manje zahtjevnim od Harpoona jer bi saveznici iz NATO saveza mogli posuditi dostupne mobilne zemaljske lansere i bojeve glave od Norveške.

Dva američka dužnosnika i izvori iz Kongresa navode da Sjedinjene Države pokušavaju pronaći način da Ukrajina dobije NSM i lansere upravo od europskih saveznika.

Izvori iz Kongresa kažu kako bi druga opcija bila da Norveška donira NSM-e Ukrajini, što je ideja koju podržavaju norveški zastupnici u parlamentu. Norveško ministarstvo obrane, pak, odbilo je komentirati koji bi dodatni doprinos u naoružanju i obrambenoj opremi moglo razmotriti kao ponudu Ukrajini.

Sve zahtjeve za naoružanjem koje je američke proizvodnje, kao što su Harpoon i NSM, morao bi odobriti američki State Department, koji dobiva smjernice iz Bijele kuće.

Još je jedno oružje koje je visoko na popisu želja Kijeva je sustav Multiple Rocket Launch Systems (MLRS), kao što je M270 tvrtke Lockheed Martin, koji može pogoditi metu udaljenu 70 ili više kilometara, što je trostruko više u odnosu na mnoge haubice kojima ukrajinske snage trenutačno raspolažu.

Odobreno 40 milijardi dolara pomoći

Posljednjih tjedana administracija američkog predsjednika Joea Bidena odlučila je umjesto toga poslati vučne haubice M777, koje se mogu brže rasporediti i isporučiti u većim količinama, rekla su dva američka dužnosnika.

Dvojica američkih dužnosnika izjavila su da će M270 ili sličan sustav poput M142 HIMARS biti razmatrani za isporuku u Ukrajinu nakon što Kongres usvoji zakon o dodatnom financiranju u iznosu od 40 milijardi dolara, što se u međuvremenu i dogodilo.

Zakon o dodatnom financiranju, kako prenosi Reuters dužnosnike, odobrio bi dodatnih 11 milijardi dolara vrijedno predsjedničko ovlaštenje za povlačenje sredstava, što omogućuje predsjedniku da odobri prijenos viška oružja iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa, kao odgovor na hitan slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 17:56