NOVO MESO ZA RATIŠTE

Ukrajini nedostaje pola milijuna vojnika! Smislili su rješenje, ali i Putin sprema odgovor...

Zelenski tvrdi kako je poginula 31 tisuća njegovih vojnika, Amerikanci procjenjuju da ih je najmanje 70 tisuća

Ukrajinski vojnici tijekom vojne vježbe

 Henry Nicholls/Afp

Nakon nekoliko uspješnih ruskih napada, u kojima su uspjeli osvojiti Avdiivku i još nekoliko naselja u okolici grada, ponovno se postavilo pitanje, ne samo neophodne strane vojne pomoći, pogotovo u artiljerijskom streljivu, nego i moguće velike mobilizacije u Ukrajini.

No, pitanje je koliki su ukrajinski mobilizacijski potencijali, a svakako je potrebna popuna i "zamjena" vojnika na bojištu, jer trenutno je oko 50 posto vojnika "angažirana" od početka ruske agresije, a većina ih je "srednjeg uzrasta", starija od 35-40 godina. Naime, trenutno se ne novače mladići između 18 i 26 godina. No, uskoro, 6. ožujka, ukrajinska Verhovna Rada u drugom čitanju mogla bi usvojiti zakon o novim, strožim pravilima mobilizacije. Smanjila bi se dob za novačenje.

Ukrajinskim oružanim snagama prijeko je potrebna kadrovska popuna, navodi Euronews, ali napominje kako je "ova inicijativa dosta nepopularna među Ukrajincima". Doduše, prema nekim vojnim izvorima, Ukrajini nedostaje od 250 do čak 500 tisuća vojnika, a kako prenosi CNN, u mnogim selima, pogotovo u zapadnim dijelovima Ukrajine, nema muškaraca - otišli su na frontu, ili su poginuli, ili ranjeni, ili su napustili Ukrajinu.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Osim toga, Rusi svakodnevno raketiraju ukrajinske gradove i svakodnevno ginu civili. Prema nekim navodima ukrajinskih medija, već je teško naći obitelj koja živi u Ukrajini, a da nije ostala bez nekog svog člana. Podsjetimo da je nedavno predsjednik Volodimir Zelenski naveo da je poginula 31 tisuća vojnika, premda je nedavno New York Times, pozivajući se na američke obavještajne izvore, objavio da je najmanje 70.000 ukrajinskih vojnika poginulo tijekom borbi.

Usporedbe radi, američki izvori navode da su Rusi imali gubitke - poginulih i ranjenih - 315 tisuća! Uz to, spomenimo da Rusija ima i veliku disproporciju u broju žena i muškaraca, naime, žena je znatno više - oko 55 posto u ukupnom stanovništvu - na tisuću žena dolazi oko 880 muškaraca. Ukrajina, pak, s nestrpljenjem čeka da se republikanci "smiluju" i odobre 60 milijardi dolara pomoći, koje su trenutno blokirane, a očekuju da bi uskoro mogli stići i prvi zrakoplovi F-16, koji bi, smatraju neki analitičari, mogli dovesti čak do određene ukrajinske prednosti u zraku.

image

Ukrajinska obitelj susrela se s rođacima nakon što je uspjela pobjeći u Poljsku

Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp

Neuspješna protuofenziva prošlog ljeta i obustava isporuke vojne pomoći sa Zapada, pogotovo zbog opstrukcije republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa, natjerali su ukrajinske oružane snage da prijeđu u defenzivu, odnosno više mislile o obrani nego o napadima, iako se već govori o novoj proljetnoj protuofenzivi, a za to će svakako trebati i nova i svježe popuna. No, i Rusima nedostaje vojnika. Ruski analitičari smatraju da Vladimir Putin samo čeka formalizaciju svoje izborne pobjede (izbori su za nekih 15 dana) pa da krene s novim valom mobilizacije - namjerava li "osvajati nova područja" - jer i njemu na bojištu, kažu ruski vojni blogeri, nedostaje najmanje 250 - 300 tisuća vojnika. Putin je zato u svom nedavno obraćanju naciji govorio da se "nova ruska elita" stvara od sudionika tzv. specijalne vojne operacije u Ukrajini, čime je neizravno pozvao sve "ambiciozne" da se odazovu ratnom zovu te naveo mnogobrojne povlastice - od povoljnih kredita, zaposlenja za njih i članove obitelji, jeftinijih, pa i besplatnih stanova, upisa na fakultete njihove djece, lakši politički angažmana i slično - za sve sudionike rata, premda nije i naveo kako će se neke od tih materijalnih primamljivih ponuda ostvariti.

Rat traje, bez predaha i ijednog prekida vatre, već pune dvije godine. No, kako navodi CNN, ukrajinska vojska je uspjela u ove dvije godine izbaciti iz stroja oko 50 posto ruskih konvencionalnih snaga. Praktički je uništena ruska crnomorska flota, koja više ne kontrolira ni ruske teritorijalne vode, a kamoli cijelo područje Crnog mora. Osim toga, morali su izmjestiti dio brodovlja u ruske luke, pa i u bazu u odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji, koja je pod ruskom dominacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:41