PANIKA NA JUGU

Ukrajini prijeti katastrofa epskih razmjera, a strašno će patiti i Rusi: ‘Mine su već postavljene‘

Napadom na Kahovku, Rusi ne bi naštetili samo Ukrajini, već i samima sebi

HE Kahovka

 Afp/

Južnoj Ukrajini prijeti katastrofa velikih razmjera, nakon što su Rusi minirali ključnu branu na rijeci Dnjipro. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom videoobraćanja Vijeću Europe otkrio je da su Rusi minirali branu i hidroelektranu Kahovku na jugu zemlje.

"Ako ju ruski teroristi razore, više od 80 mjesta, uključujući grad Herson, bit će poplavljeno. Stotine tisuća ljudi će patiti", kazao je Zelenski.

Kahovka je jedno od najvećih ukrajinskih energetskih postrojenja, koja sadrži oko 18 milijuna kubičnih metara vode. U slučaju eksplozije brane, nastao bi plimni val i voda bi potopila obližnja područja. Uništenje brane moglo bi ostaviti nuklearku Zaporižja bez vode za hlađenje reaktora, što bi dovelo do "povijesne katastrofe". "Prema našim informacijama, Rusija je već sve pripremila za izvođenje tog terorističkog napada. Rusija namjerno stvara teren za katastrofu velikih razmjera na jugu Ukrajine", dodao je Zelenski.

Ukrajina zatvorila kanal

Napadom na Kahovku, Rusi ne bi naštetili samo Ukrajini, već i samima sebi. U slučaju potpunog uništenja brane, Sjevernokrimski kanal, koji snabdijeva Ruse na anektiranom Krimu pitkom vodom, jednostavno bi nestao. Do 2014. godine oko 85 posto vode za potrebe stanovništva stizalo je na Krim preko Sjevernokrimskog kanala, koji povezuje rijeku Dnjipro i poluotok Krim. Nakon ruske aneksije Krima, Ukrajina je zatvorila kanal. U ožujku ove godine protok vode je obnovljen. Taj kanal služi i za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i snabdijevanje vodom stanovništva i industrije Hersonske oblasti na jugu Ukrajine.

Brana i hidroelektrana Kahovka radile su smanjenim kapacitetom zbog konstantnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu. Ukrajinske snage nalaze se oko 40 kilometara sjeverno od brane, a tijekom posljednja četiri mjeseca pokrenuli su nekoliko napada na most i cestu na vrhu brane, u pokušaju ometanja ruske logistike u okupiranom Hersonu.

Rusija se suočava s velikom odlukom

Dizanje te ključne brane u zrak bi sugeriralo da Rusi više ne mogu držati jug Ukrajine pod svojom kontrolom. Rusija se suočava s velikom odlukom što učiniti u glavnom gradu Hersonske oblasti, gdje je nedavno dovršila pontonski most koji će zamijeniti onaj koji je Ukrajina prethodno uništila. Britansko ministarstvo obrane u svojoj posljednjoj procjeni kaže da se Rusija suočava s "ključnim izazovom - izvlačenjem trupa i njihove opreme preko rijeke široke 1000 metara". Ako Rusija odluči braniti grad Herson, to može učiniti samo s mobiliziranim rezervistima, piše Kyiv Independent. Institut za proučavanje rata piše da su ruske snage vjerojatno počele uklanjati ljude i opremu kako bi izbjegle još jedno razorno povlačenje.

Dok se situacija na jugu Ukrajine intenzivira, Rusija nastavlja s raketnim napadima ujugoistočnoj regiji Zaporižje. Niz eksplozija u petak ujutro zabilježen je u sjeveroistočnom gradu Harkivu. U posljednjih desetak dana, više od trećine ukrajinske energetske infrastrukture uništeno je ruskim krstarećim projektilima i iranskim dronovima. Britanske i američke obavještajne službe tvrde da je Iranska revolucionarna garda na Krimu te kako podupire ruske napade iranskim dronovima na Ukrajinu. EU i Velika Britanija uveli su nove sankcije pojedincima iz Irana i kompaniji za proizvodnju oružja Shahed Aviation Industries, za koju kažu da je isporučila dronove kamikaze Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24