USLIŠALI MOLBE KIJEVA

Ukrajini stižu i ozbiljniji oružani sustavi: Australci i Nijemci šalju borbena vozila, dolaze i tenkovi

Slanje težeg oružja najavila je i Australija, koja će donirati svoja laka oklopna vozila Bushmaster

Australsko lako oklopno vozilo Bushmaster

 Jonathan Geodhart/AFP

Zapadne zemlje prestale su Ukrajini dostavljati samo defenzivno, oružje za pješaštvo, i započele planirati dostave ozbiljnijih oružanih sustava, kojima bi se ukrajinska vojska mogla koristiti u izravnim napadima na ruske snage u Ukrajini.

U subotu je objavljeno kako će Sjedinjene Države pomoći Ukrajini dobaviti tenkove proizvedene u Sovjetskom Savezu, što bi bila prva pošiljka teških oklopnih vozila namijenjena Kijevu od početka invazije. Njemačka je također dala dopuštenje za slanje borbenih vozila Pbv-501 u Ukrajinu. Radi se o oklopnim vozilima iz bivše istočnonjemačke vojske, koja su prošla NATO-ov remont i poslani u švedsku vojsku, a danas se nalaze u vlasništvu češke tvrtke za trgovinu oružjem. Njemačka, koja je u prvim danima invazije nudila tek šljemove i pancirke, prije nego što je napravila zaokret i počela slati protuoklopne i protuzračne rakete, sada je napravila i korak dalje te dopustila Češkoj izvoz svojeg nekadašnjeg oružja u Ukrajinu.

Slanje težeg oružja najavila je i Australija, koja će donirati svoja laka oklopna vozila Bushmaster, zaštićenih od mina i pješadijskog oružja, koja mogu prevesti do deset vojnika brzinom do 100 km/h.

Prošlog je tjedna Britanija prva istaknula kako su se zapadne države odlučile donirati Ukrajini i ozbiljnije oružane sustave, s naglaskom da su im sada prijeko potrebni artiljerija i tenkovi. Ruske snage sada su se uglavnom ukopale u svojim pozicijama i prekinule izravne napade, te bombardiraju ukrajinske gradove, a u tom scenariju pješadijska su oružja beskorisna. Ukrajini trebaju topovi kojima će moći uzvratiti paljbu, poručili su iz Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:56