PROPAGANDNI RAT

Ukrajinska trudnica, simbol razaranja Mariupolja, osvanula na ruskom prorežimskom kanalu: ‘Nije bilo napada...‘

Prema saznanjima nizozemskog aktivista Thomasa van Lingea, Mariana je prilikom evakuacije iz Mariupolja bila jedna od izbjeglica odvedenih u Rusiju

Marijana Višemirskaja

 Screenshot

Fotografija mlade žena krvava lica kako se spušta niz stepenice posute krhotinama i drži deku oko svog trudnog tijela 9. ožujka obišla je svijet i postala svojevrstan simbol ruskog nemilosrdnog razaranja pred kojem nitko nije pošteđen. Ubrzo je otkriveno kako je riječ o blogerici imena Marijana Višemirskaja koja je sljedećega dana, kako su svjetski mediji prenijeli, rodila dijete.

Ruski propagandni kanali, čim su saznali kako je riječ o blogerici, odmah su plasirali vijest, kako se zapravo radi o insceniranoj fotografiji, u kojoj mlada Ukrajinka igra glavnu ulogu. Narativ Kremlja ubrzo se nešto izmijenio; priznali su da stoje iza zračnog napada na dječju bolnicu u Mariupolju, ali isključivo zbog toga toga što je bolnica, kako kažu, bila prazna i te je u njoj bio "nacistički bataljun Azov".

"Bataljun Azov i drugi radikali su okupirali rodilište. Oni su iz bolnice protjerali trudnice, medicinske sestre i upravu bolnice. To je bila baza ultraradikalnog bataljuna Azov", izjavio je, dan nakon napada, ruski ministar vanjskih poslova diplomacije, Sergej Lavrov.

Priča je sada dobila novi, moguće vrlo mračni nastavak. Višemirskaja se, naime, danas pojavila na ruskom pro-režimskom Youtube kanalu, naziva ‘Barbie u Ratu’.

U snimci dugoj 25 minuta Ukrajinka sada tvrdi kako nije bilo nikakvih zračnih napada na mariupoljsko rodilište, te time potvrdila službeni narativ Kremlja kako je bolnica bila "okupirana". Da budemo precizni, Višemirskaja je javno priznala kako je došlo do eksplozije u rodilištu, ali ostaje vrlo nejasna o tome što je to moglo biti, ostavljajući prostora za tumačenje da su ga Ukrajinci sami bombardirali.

No kako je uopće došlo do toga da se Marijana našla na ruskoj televiziji?

Prema saznanjima nizozemskog aktivista Thomasa van Lingea, ona je prilikom evakuacije iz Mariupolja bila jedna od izbjeglica odvedenih u Rusiju. Prema Nizozemcu ruski vojnici na kontrolnim točkama imali su zadatak detektirati Marijanu i zatim ju odvesti na ruski teritorij.

- Postala je ruska meta od trenutka kada su njezine slike obišle ​​svijet - tvrdi van Linge.

- Znamo da je ovo dobro poznata propagandna tehnika Kremlja. Godine 2016. svijetom se proširila fotografija okrvavljenog malog Omara Daqneesha iz Aleppa. Nakon što je sirijski režim ponovno osvojio Alep, gradska državna televizija stavila je njega i njegovog oca pred kameru, natjeravši ih da ispričaju priču koja odgovara Asadovom režimu - zaključio je nizozemski aktivist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:17