BIJEG OD RUSKE AGRESIJE

Ukrajinske izbjeglice u Slovačkoj: ‘U 12 dana ušlo je više od 140.000 osoba‘

Osim u prihvatnom centru, izbjeglice se u Slovačkoj smještaju i na drugim lokacijama pa tako i u planinskim rekreacijskim objektima

Prizori sa slovačko-ukrajinske granice

 Denis Meyer/AFP

Većina ukrajinskih izbjeglica koji uđu u Republiku Slovačku, čak 80 posto njih, nastavlja put dalje prema zemljama zapadne Europe. Oni koji ostanu uglavnom se smještaju u prihvatni centar Humanneu.

Ukrajinsko-slovačku granicu svakodnevno pređe između osam i 13.000 Ukrajinaca koji bježe od ruske agresije, što je gotovo deset puta veća brojka od prijeratne, kad je granicu dviju zemalja dnevno prelazilo 1400 Ukrajinaca. Od 24. veljače do utorka u podne, iz Ukrajine je u Slovačku ušlo 140.700 osoba iz Ukrajine.

- Točan broj izbjeglica u Slovačkoj teško je procijeniti, nisu svi koji su planirali napustiti Slovačku otišli i nisu svi koji su htjeli ostati u Slovačkojoj ostali. Drugi statistički problem su druge nacionalnosti koje su ušle na slovački teritorij – odgovorili su iz Veleposlanstva Republike Slovačke u Zagrebu na upit Jutarnjeg.

Osim u prihvatnom centru, izbjeglice se u Slovačkoj smještaju i na drugim lokacijama pa tako i u planinskim rekreacijskim objektima, jedan od najvećih je primjerice onaj u Visokim Tatrama.

Direktiva od 4. ožujka

Na pitanje poštuje li se direktiva od 4. ožujka, prema kojoj sve osobe izbjegle iz rata u Ukrajini trebaju biti stambeno zbrinute van prihvatnih centara i dvorana, iz slovačkog veleposlanstva kažu da oni to "rješavaju na dnevnoj bazi i na ad hoc osnovi". Slovački Međuresorni krizni stožer, kažu, priprema pregled stanova kojih je iz dana u dan sve više na raspolaganju.

Ukrajinski školarci odmah se po dolasku mogu upisati u slovačke škole i vrtiće, a njihovim je roditeljima dozvoljeno raditi bez radne dozvole. Zdravstveno osiguranje im je u potpunosti dostupno.

Slovačke banke više ne mijenjaju ukrajinsku grivnju (UAH) pa izbjeglice svoj novac mogu promijeniti samo u mjenjačnicama.

- U blizini granica su postavljeni novi bankomati, s kojih je podizanje novca s ukrajinskim karticama besplatno. Također, pojedine banke besplatno im otvaraju račune, izdaju kartice i omogućavaju pristup internet bankarstvu. Također, ukinute su naknade za transfer novca u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:59