ZELENSKI SE POHVALIO

Ukrajinske snage iznenadile protunapadom na Harkiv: ‘Imamo dobre vijesti, ali nije trenutak za detalje‘

Ukrajinske oružane snage, danas su, nakon dugotrajne pripreme topništva, započele napad na Balakliju

Prva linija obrane u Donjecku, ukrajinski vojnici (ilustracija)

 Anatolii Stepanov/Afp

Zapadni mediji javljaju da je Ukrajina pokrenula iznenadni protunapad u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, dok istodobno ukrajinske snage napadaju ruske jedinice na jugu zemlje.

Dužnosnik koji predstavlja Narodnu Republiku Donjeck koja je pod ruskom kontrolom, rekao je u utorak da su ukrajinske snage ‘opkolile‘ Balakliju, grad na istoku s populacijom od 27.000 ljudi koji se nalazi između Harkiva i Izjuma, koji kontroliraju ruske snage.

- Ukrajinske oružane snage, danas su, nakon dugotrajne pripreme topništva, započele napad na Balakliju, izvijestio je Daniil Bezsonov na Telegramu.

- U ovom trenutku Balaklija je u operativnom okruženju i unutar dometa ukrajinskog topništva. Svi prilazi su odsječeni zbog topničke vatrem, rekao je, dodajući da bi uspješna ukrajinska ofenziva mogla odsjeći ruske snage kod Izjuma, strateški važnog grada koji Rusija koristi za vlastitu ofenzivu u istočnoj Ukrajini.

Društvenim mrežama kruže snimke koje prikazuju, kako se čini, ukrajinskog vojnika kako pozira ispred table za ulazak u Balakliju, ali autentičnost snimke zasad nije provjerena.

Analitičari tvrde da bi inicijalni cilj ofenzive mogao biti grad Kupjansk, ključno prometno čvorište za ruske zalihe.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju oprezno je govorio o vojnoj protuofenzivi na istoku Ukrajine rekavši da ukrajinska vojska tek treba dati izvješće o novom borbenom planu.

Izvijestio je da ima dobre vijesti iz regije Harkiv istočno od Kijeva, nagovijestivši da su ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu nad nekim naseljima od Rusa, ali je istaknuo da ‘sada nije pravi trenutak za otkrivanje imena naselja u koja se vratila ukrajinska zastava‘.

Pohvalio se ‘iznimno uspješnim pogotcima u područjima gdje se grupirao okupator‘ i pritom zahvalio ukrajinskoj artiljeriji za, kako je rekao, uspješne napade na moskovske snage na jugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:48