NEVJEROJATAN FENOMEN

Ukrajinske vlasti: Šalju nam tinejdžerske bande koje imaju samo jedan cilj, inspiraciju su našle u Japanu

Pripadnici Redan PMC-a nose crnu odjeću s ilustracijom bijelog pauka na čijem je tijelu ispisana brojka "4"

Pripadnici bande Redan PMC

 Screenshot/Twitter

Ukrajinske vlasti tvrde da im Rusija pokušava izvesti nevjerojatan fenomen - bande tinejdžera inspirirane japanskim anime serijama koje na ulicama izazivaju masovne tučnjave, piše CNN.

Bande nose ime "Redan PMC", što je kombinacija imena bande gangstera iz serije "Hunter x Hunter" i engleske kratice za privatnu plaćeničku vojsku.

Postoje indikacije da su bande prvi puta pojavile u Moskvi te da su ih članovi oformili kako bi se tukli s navijačkim skupinama pojedinih nogometnih klubova. Tinejdžeri komuniciraju preko komunikacijske platforme Telegram, a kada dođu na lokaciju, prave se da su flash mob (skupina ljudi koja na dogovorenom mjestu izvede kratak i najčešće zabavan performans). Nedavno su snimljeni kako se mlate u jednom trgovačkom centru u Moskvi.

Ruske novinske agencije izvijestile su i o jednoj tučnjavu na jednoj stanici moskovskog metroa. Članovi bande Redan PMC počeli su se unazad tjedan dana pojavljivati i u ukrajinskim gradovima. Grupe tinejdžera viđene su u Kijevu, Lavovu i Harkivu, a u Dnjepru je uhićen 16-godišnjak koji je navodno bio vođa jedne manje grupe maloljetnih huligana.

Pripadnici Redan PMC-a nose crnu odjeću s ilustracijom bijelog pauka na čijem je tijelu ispisana brojka "4". Taj su simbol preuzeli iz serije "Hunter x Hunter" u kojoj se pojavljuje gangsterska skupina Gen’ei Ryodan. Fotografije i videozapisi koje kruže društvenim mrežama pokazuju da članovi Redan PMC-a nose i crne majice s kapuljačama te karirane hlače.

Ruske su vlasti priznale postojanje Redan PMC-a. Državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je u Moskvi do sada zbog povezanosti s Redanom uhićeno više od 350 osoba, uključujući i 319 maloljetnika. Policija je nekima od njih zaplijenila noževe i kanistre s plinom. Agencija je napisala i da su pristaše Redana privedene i u Kazanju, Sankt-Peterburgu i Novosibirsku.

Čak se i Kremlj očitovao o Redanu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da je važno "zaustaviti ilegalne akcije pseudosupkulture koja našim mladima neće dati ništa dobro".

Ukrajinska policija tvrdi da Rusija Ukrajini pokušava izvesti negativan utjecaj Redana. Policija dodaje da ruski tinejdžeri preko kanala na Telegramu nastoje naštetiti ukrajinskoj mladeži. Policija je u utorak ustvrdila da je blokirala 18 Telegram kanala koji su otvoreni kako bi ruska vojska preko njih vodila dezinformacijske kampanje i potkopavala vladavinu prava. Rusi preko Telegrama u ilegalne aktivnosti navodno pokušavaju uplesti i ukrajinske maloljetnike i maloljetnice.

Djelatnici policije rekli su da se krajem prošlog i početkom ovog tjedna diljem Ukrajine održalo oko 30 okupljanja mladeži te da je policija onemogućila sukobe na tim skupovima.

Policija je samo u Harkivu legitimirala 245 sudionika jednog flash moba koji je navodno organizirala Rusija. Među legitimiranima bilo je 215 maloljetnika. Šef Policijske uprave harkivske Volodimir Timošenko rekao je da ih je Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) regrutirala pomoću manipulacija i muljaža. "Trebali su započeti tučnjave kako bi se one potom emitirale na ruskim televizijskim postajama. Kanistri puni plina, noževi i bokseri pronađeni su kod mnogih sudionika toga skupa", rekao je Timošenko.

Policijska jedinica za prevenciju kiberkriminala rekla je u utorak da je u Dnjepru privela 16-godišnjaka koji je navodno pokrenuo jedan Telegram kanal posvećen Redanu. Ukrajinska je policija snimila dječakovo priznanje i objavila ga. "Osnivač sam grupe s oko 2500 članova. Napravio sam je kako bi zaradio od oglasa. Redan je jako popularan na društvenim mrežama", moglo se u toj snimci čuti od 16-godišnjaka. Dječak je dodao da je u Ukrajinu stigao iz Rusije te da je želio destabilizirati ukrajinsko društvo. "Pozivam sve da prestanu organizirati skupove članova Redana te da prestanu tražiti nove članove", moglo se od maloljetnika čuti u policijskoj snimci.

Kijevska je policija rekla da su incidente u glavnom gradu Ukrajine izazvala dvojica pripadnika "supkulture" koja potječe iz Rusije. Policija je rekla da ih izazvala 15-godišnjakinja koja je pokrenula kanal na Telegramu i 14-godišnjak koji je organizirao "konfliktni sastanak".

Policija je svoj razgovor s 15-godišnjakinjom snimila i kasnije objavila. "Grupu sam napravila zbog ‘hypea‘... Želim reći i da u Kijevu nema Redana", moglo se od nje čuti u videu. Tinejdžerica je dodala da je Redan trend i da se radi o "čistoj ruskoj propagandi". "Pozivam vas da ne vjerujete u te informacije i da se fokusirate na brigu za naše dečke koji se bore", rekla je 15-godišnjakinja.

Vasilij Bogdan, ravnatelj Odjela za prevenciju maloljetničkog kriminala u Ukrajinskoj policiji, rekao je da je do sada zbog povezanosti s Redanom privedeno više od 700 osoba. Većina su maloljetnici. Bogdan je roditelje pozvao da komuniciraju sa svojom djecom te da se interesiraju za njihove živote.

Budući da se i Ukrajina i Rusija aktivno bore protiv Redana, izgledno je da će taj trend kad tad iščeznuti. Ako išta, činjenica da incidenata ima i u Rusiji i u Ukrajini više govori o tome koliko su društvene mreže štetne, pogotovo kada mladi imaju (pre)više slobodnog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23