NOVO IZVJEŠĆE TVRDI

Ukrajinske žene i djecu prodaju kao roblje, neki završe kod odbjeglih ruskih oligarha?

Ovaj problem pogoršao se od početka rata, kad je velik broj žena i djece bio prisiljen napustiti svoje domove u potrazi za sigurnošću

Ilustracija, dijete

 Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia/Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia

Velik broj žena i djece koji bježe iz Ukrajine vjerojatno se prodaju u seksualno roblje i kao kućni robovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su pobjegli brojni ruski oligarsi. Upozorenje o trgovanju Ukrajincima stiže od stručnjaka s vošingtonskog Instituta za obranu i sigurnost te njujorškog Centra za poslove vanjske politike, prenosi Daily Mail.

Otkad je Rusija započela brutalan napad na Ukrajinu u veljači, milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz ratom razorene zemlje. Stručnjaci su stoga zabrinuti da su izbjeglice podložne trgovini ljudima. Neki trgovci ljudima navodno su ciljali na poljske izbjegličke kampove, ali s Instituta vjeruju da pristupaju i velikom broju onih koji su prisilno premješteni u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski strahuje da je oko 200.000 djece nestalo od početka invazije prije pet mjeseci.

Novo izvješće Institut i Centar nazvali su Moderno ropstvo u Dubaiju, a ono je otkrilo da se neki od tih izgubljenih žena i djece možda krijumčare u UAE. Istraživači su rekli da su mnogi ruski oligarsi potražili utočište u toj arapskoj državi kako bi izbjegli međunarodne sankcije i da im je potrebno osoblje koje govori ruski.

Problem trgovine ljudima u Ujedinjene Arapske Emirate samo po sebi nije novo, ali prema izvješću, ono će biti pojačano zbog egzodusa izbjeglica iz Ukrajine.

- S obzirom na to da se ranjive skupine žena i djeca od početka rata u velikim razmjerima kreću iz Ukrajine prema Rusiji, ponekad pod prisilom, čini se vrlo vjerojatnim da će određeni broj njih biti prodan u UAE i druge države. Međunarodna zajednica ne može i ne smije zatvarati oči pred ovim problemom i mora krivce pozvati da preuzmu odgovornost. Malo je dokaza da su ranjive osobe zaštićene - upozorio je Florian Schmitz, jedan od autora izvješća, kad se obratio zapadnim zemljama.

Ujedinjeni narodi izvijestili su da je više od 1,5 milijuna izbjeglica prešlo u susjedne zemlje u prvih deset dana rata.

Dobrotvorne organizacije odmah su upozorile da su trgovci ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja ciljali na ukrajinske žene i djecu koji su pobjegli od Putinovih bombi u izbjegličke kampove u Poljskoj. Ranije ove godine, istraga lista Mail on Sunday razotkrila je kako je problem bio toliko strašan da je skupina veterana britanske vojske radila na poljskoj granici kako bi zaštitila one kojima je prijetio rizik od prisile.

U izvješću Moderno ropstvo u Dubaiju među ostalim piše: "Ovo izvješće ima za cilj razjasniti moderno ropstvo i zlostavljanje radnika migranata, s fokusom na UAE i ulogu zemalja istočne Europe kao izrazito učinkovitih središta trgovine ljudima. Ovo je problem koji se pogoršao od početka rata, budući da je velik broj žena i djece bio prisiljen napustiti svoje domove u potrazi za sigurnošću. Traumatizirani i ranjivi, postali su glavne mete trgovaca ljudima. Zajedno sa zahtjevom ruskih oligarha, koji su otišli u Dubai i Abu Dhabi kako bi izbjegli sankcije Zapada, da imaju osoblje koje govori ruski, ovo će vjerojatno stvoriti savršene uvjete da žene i djeca budu prisiljeni postati seksualni ili kućni robovi".

Dokument također osuđuje uzdizanje života bogatih i moćnih u mjestima kao što je Dubai. Takvo idealiziranje naziva propagandom.

- Autori izvješća bili su krajnje razočarani što su vidjeli niz programa koji se koncentriraju na uglađen i ugodan životni stil prebogatih ljudi koji bezbrižno žive na mjestima poput Dubaija, a koji je izgrađen na leđima radnika imigranata koje slabo plaćaju i loše tretiraju - rekao je Schmitz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:23