DODATNO FINANCIRANJE

Ukrajinski BDP ove godine pretrpjet će pad od 35 posto, MMF im odobrio 1,3 milijarde dolara hitnoga zajma

MMF je također objavio kako je ruski rat protiv Ukrajine uzrokovao ‘strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol‘

Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia/Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnoga zajma radi dodatnog financiranja kako bi ta zemlja uspjela održati svoje gospodarstvo dok se bori protiv ruske invazije.

Novac će stići iz novog programa za hitne posudbe radi rješavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te financijske institucije odobrio prošloga mjeseca.

Ukrajina je također zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala potpora donatora, objavio je MMF.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je tu odluku na Twitteru.

"To je vitalno kako bi se pomoglo katalizirati hitno potrebnu podršku donatora i pomoglo utrti put za punu primjenu porgrama kreditiranja", napisala je.

MMF je objavio i da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, uzrokovao "strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol", procijenivši da će ove godine ukrajinski BDP pretrpjeti pad od 35 posto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je MMF-u.

MMF je već ranije odobrio Ukrajini 1,4 milijarde dolara kredita.

Neimenovani izvori rekli su da je Ukrajina dobila dovoljno financijskih osiguranja od svojih globalnih partnera kako bi ispunila MMF-ove zahtjeve u pogledu održivosti svoga duga u nastojanju da se kvalificira za daljnje hitne zajmove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 10:48