MASOVNO TROVANJE

Ukrajinski civili dočekali Ruse sa smješkom, počastili ih pitama, a onda su se vojnici počeli rušiti...

Osim hranom, ruski vojnici navodno su se otrovali i alkoholom

Ilustracija

 Emre Caylak

Ukrajinci pokušavaju pružati otpor Rusima na sve načine, pa čak i otrovanom hranom. Naime, prema izvješću ukrajinske vojne obavještajne službe, dva ruska vojnika su ubijena, a 28 ih se ozbiljno razboljelo nakon što su ih ukrajinski stanovnici nahranili otrovnim pitama, prenio je Sunday Times.

''Prema dostupnim informacijama, lokalni stanovnici oblasti Izjum (na istoku zemlje) počastili su Ruse iz 3. motorizirane divizije Ruske federacije otrovanim pitama'', priopćilo je Ministarstvo obrane.

Uslijed trovanja ''dva okupatora su odmah umrla'', piše Ministarstvo.

Njih 28 je prebačeno na odjel intenzivne njege, a "njihovo trenutno stanje se razjašnjava".

Osim hranom, ruski vojnici navodno su se otrovali i alkoholom. Ministarstvo je navelo da je 500 vojnika iz iste divizije primljeno u bolnicu zbog trovanja. Tvrdnje nisu neovisno provjerene, a Rusija ih nije komentirala.

Vojni analitičari ranije su sugerirali da su ruski vojnici ostali bez zaliha hrane i pića nakon invazije na Ukrajinu, pa su masovno pljačkali trgovine s namirnicama.

Ukrajinska obavještajna služba objavila je presretnuti telefonski razgovor ruskog vojnika koji je rekao ženi da je za nju opljačkao šminku, vitamine za sebe, ali nije uzeo laptop jer nije ponio torbu sa sobom. Internetom kruže i brojne druge snimke na kojima se ruski vojnici hvale svojim obiteljima što su sve ukrali u okupiranim ukrajinskim mjestima.

U napuštenim ili onesposobljenim ruskim vozilima pronađene su ukradene perilice rublja, dječje igračke, računala iz Ukrajine. Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je u gradu Narouliji na jugu Bjelorusije uspostavljena tržnica na kojoj se prodaje roba opljačkana u Ukrajini.

Pritom, bjeloruski grad Mazir postao je mjesto iz kojeg vojnici šalju opljačkanu robu u Rusiju brzom dostavom. Jedan od videa koji je kružio društvenim mrežama prikazao je muškarce u vojnim odjelima koji šalju pakete opljačkane robe iz ureda kurirske službe u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:14