GORI RUSKI LNG TERMINAL

Ukrajinski dronovi preletjeli 1100 km i pogodili važan cilj na Baltiku: ‘Odjekuju eksplozije‘

Regionalni guverner Lenjingrada kaže da je na tom području uveden ‘režim visoke pripravnosti‘ i da su dužnosnici održali hitan sastanak

Požar na terminalu Novatek

 Peter Kovalev/Tass/Profimedia/Peter Kovalev/tass/profimedia

Na terminalu najvećeg ruskog proizvođača ukapljenog prirodnog plina Novatek na Baltičkom moru izbio je požar, rekao je regionalni dužnosnik u nedjelju, u jeku izvješća o tome da su viđeni dronovi na tom području. Prema prvim, nepotvrđenim informacijama riječ je o napadu ukrajinskih dronova koji su preletjeli čak 1100 kilometara i pogodili cilj.

O napadima ukrajinskih dronova na St. Peterburg i okolicu jučer je za Jutarnji pisao vojni analitičar Igor Tabak o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

"Nije bilo žrtava u požaru na terminalu Novatek u luci Ust-Luga. Osoblje je evakuirano", priopćio je regionalni guverner Lenjingrada, Aleksander Drozdenko, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Drozdenko nije rekao što je izazvalo požar na terminalu u luci u ruskom dijelu Finskog zaljeva, oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i 35 km od estonske granice.

Ruska novinska kuća Shot izvijestila je na Telegramu da su stanovnici čuli dron i nakon toga nekoliko eksplozija.

Sanktpeterburška novinska kuća Fontanka objavila je da su najmanje dva drona uočena kako lete prema Sankt Peterburgu prije izvješća o požaru na terminalu.

Tri velika međunarodna tankera bila su u blizini požara, ali nema izvješća o šteti na njima, izvijestila je Fontanka.

image

Požar na terminalu Novatek

Leningrad Region Governor Alexan/Tass/Profimedia/Leningrad Region Governor Alexan/tass/profimedia

Baza, ruska novinska kuća poznata po svojim kontaktima sa sigurnosnim službama, objavila je na Telegramu snimku velikog plamena iznad nečega što izgleda kao industrijski kompleks.

Drozdenko je rekao da je na tom području uveden "režim visoke pripravnosti" i da su dužnosnici održali hitan sastanak.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine. Novatek nije odmah odgovorio na upit za komentar.

Kompleks Ust-Luga, pokrenut 2013., prerađuje stabilni plinski kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, loživo ulje i plinsko ulje, navodi se na internetskoj stranici Novateka. Luka omogućuje otpremu prerađenih proizvoda na međunarodna tržišta.

image

Požar na terminalu Novatek

Peter Kovalev/Tass/Profimedia/Peter Kovalev/tass/profimedia

Novatek je preradio 3,4 milijuna tona stabilnog plinskog kondenzata u kompleksu u prvoj polovici 2023., prema najnovijim dostupnim podacima, što je 0,6 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Rusija i Ukrajina međusobno gađaju energetsku infrastrukturu u udarima koji su osmišljeni kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku, a jedna strana nastoji demoralizirati drugu u gotovo dvogodišnjem ratu koji ne pokazuje znakove kraja.

U petak je u napadu dronom pogođeno skladište nafte u zapadnoj ruskoj regiji Brjansku, koja graniči s Ukrajinom, za što je Moskva okrivila Kijev. To se dogodilo dan nakon napada na ruski naftni terminal u Baltičkom moru za koji su ruski dužnosnici rekli da je bio neuspješan.

Obustavljen dio operacija na ruskom LNG terminalu u Baltičkom moru

Dio operacija na ruskom LNG terminalu u Baltičkom moru koji pripada Novateku, najvećem ruskom proizvođaču ukapljenog prirodnog plina, obustavljen je nakon što je izbio požar zbog navodnog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Kompleks Ust-Luga je u Finskom zaljevu oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i prerađuje stabilni plinski kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, loživo ulje i plinsko ulje a luka se koristi za otpremu prerađenih proizvoda na međunarodna tržišta.

Novinska agencija Interfax-Ukrajina, pozivajući se na neimenovane izvore, rekla je da je požar rezultat specijalne operacije koju su izvele ukrajinske sigurnosne službe.

"Terminal Ust-Luga u Lenjingradskoj regiji važan je objekt za neprijatelja. Ondje se rafinira gorivo, koje se, između ostalog, dostavlja i ruskim vojnicima", citirala je agencija svoj izvor.

"Uspješan napad na takav terminal ne samo da uzrokuje ekonomsku štetu neprijatelju, oduzimajući okupatorima priliku da zarade novac za vođenje rata u Ukrajini, već i značajno komplicira opskrbu gorivom ruske vojske."

Reuters nije mogao potvrditi da je požar nastao kao posljedica napada ukrajinskog drona.

Ruske novinske agencije izvijestile su da su oštećena dva spremnika i crpna stanica, ali da je požar sada stavljen pod kontrolu.

Novatek je u priopćenju naveo da je obustavio neke operacije nakon požara za koji kaže da je rezultat "vanjskog utjecaja".

"Tehnološki proces u Novatek-Ust-Lugi je zaustavljen, a formiran je operativni stožer za otklanjanje posljedica. Procjena štete bit će izvršena naknadno", rekli su iz tvrtke.

Ruska novinska kuća Shot izvijestila je da su lokalni stanovnici čuli dron nakon čega je uslijedilo nekoliko eksplozija.

Rusija i Ukrajina međusobno gađaju energetsku infrastrukturu kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku, a svaka strana nastoji demoralizirati drugu u gotovo dvogodišnjem ratu kojemu se ne vidi kraj. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:22