CRNE BROJKE

Ukrajinski dužnosnik: ‘Od početka rata u Izjumu je ubijeno najmanje 1000 ljudi‘

Grad je zbog ruske agresije teško stradao. Uništeno je 80 posto infrastrukture, uključujući i sustav centralnog grijanja

Civili u Izjumu

 Juan BARRETO/AFP

U zadnjih šest mjeseci u borbama u ukrajinskom gradu Izjumu ubijeno je najmanje 1000 ljudi, no stvarni broj smrtno stradalih vjerojatno je puno veći, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak, dva dana nakon što su ukrajinske vojne snage ponovno zauzele glavni opskrbni punkt.

Izjum je mjesecima služio kao glavno rusko uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini, a činjenica da su ga ponovno zauzele ukrajinske vojne snage velik je korak natrag u onome što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

"Izjum je zbog ruske agresije teško stradao", rekao je Maksim Strelnikov, član gradskog vijeća na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Dodao je kako je uništeno 80 posto gradske infrastrukture, uključujući i sustav centralnog grijanja.

image

Ukrajinski vojnik stoji na napuštenom ruskom tenku u Izjumu

Juan BARRETO/AFP

"Prema raspoloživim informacijama, najmanje 1000 stanovnika smrtno je stradalo od posljedica sukoba, no vjerujemo kako je stradao i veći broj ljudi, zbog toga što im nije bila dostupna osnovna medicinska pomoć s obzirom na to da su Rusi u ožujku uništili sve medicinske ustanove", rekao je.

Nije naveo izvor te informacije, a Reuters još nije uspio potvrditi procijenjeni broj žrtava. Rusija i dalje negira da su joj meta civili.

Strelnikov je dodao kako je u Izjumu ostalo samo oko 10.000 ljudi, što predstavlja tek petinu prijeratnog broja stanovnika grada.

Ranije u ponedjeljak glavni ukrajinski stožer objavio je da su ukrajinske snage dan ranije ponovno zauzele više od 20 gradova i sela u sklopu protuofenzive koja je primorala ruske snage da napuste položaje i za sobom ostave goleme količine streljiva i opreme.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je Rusija vjerojatno naredila svojim snagama da se povuku iz cijele regije Harkiv zapadno od rijeke Oskil. Pritom su napustili i glavnu opskrbnu rutu koja je održavala ruske operacije na istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 19:04