SVE NAPETIJE

Ukrajinski energetski gigant: ‘Saznali smo što Rusi namjeravaju u Zaporižju. Velika provokacija!‘

Energoatom je priopćio da Rusi planiraju energetske blokove isključiti iz vodova za napajanje ukrajinskog elektroenergetskog sustava

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporižje

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

Ukrajinska državna nuklearna agencija Energoatom priopćila je u petak da ruske snage planiraju isključiti funkcionalne energetske blokove u nuklearnoj elektrani Zaporožje i isključiti ih iz ukrajinske električne mreže.

Energoatom je u priopćenju naveo kako vjeruje da se Rusija, koja kontrolira nuklearku u južnoj Ukrajini, tamo priprema "provokaciju velikih razmjera". Moskva je, pak, optužila Kijev da priprema "provokaciju" na tom mjestu u četvrtak, prenosi agencija Reuters.

"Postoje informacije da ruske okupacijske snage planiraju zatvoriti energetske blokove i isključiti ih iz vodova za napajanje ukrajinskog elektroenergetskog sustava u bliskoj budućnosti", stoji u priopćenju.

"Ruska vojska trenutačno traži dobavljače goriva za dizelske generatore, koji bi trebali biti uključeni nakon što se pogonske jedinice zatvore u nedostatku vanjskog napajanja za sustave hlađenja nuklearnog goriva", rečeno je.

Golemu nuklearnu elektranu, najveću u Europi, zauzele su ruske snage u ožujku, ali u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari, iako samo dva od šest reaktora rade punim kapacitetom.

Gašenje elektrane stvorilo bi novi pritisak na opskrbu Ukrajine, osobito na jugu. Ukrajina se već priprema za najtežu zimu od neovisnosti i priprema se za moguću nestašicu energije.

Rusija: Dok je naša vojska u NE Zaporižji neće biti novog Černobila

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u petak je rekao da ruska vojna prisutnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja garantira da se neće ponoviti „černobilski scenarij“.

Glasnogovornik ruskog ministarstva Ivan Nečajev u četvrtak je rekao da je prijedlog Ujedinjenih naroda o demilitarizaciji područja oko te elektrane, najveće u Europi, „neprihvatljiv“.

Rusija je osvojila područje oko Zaporižja u ožujku.

Nuklearka je u blizini prve linije borbe i proteklih je tjedana bila meta granatiranja, zbog čega raste strah od nuklearne katastrofe poput one u Černobilu 1986. godine dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za napade.

Ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom u petak je objavila da ruske snage planiraju isključiti funkcionalne energetske blokove u elektrani i odspojiti ih iz ukrajinske električne mreže.

Moskva je pak u četvrtak optužila Ukrajinu da planira „provokaciju“ kod elektrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:10