OLEKSANDR TARNAVSKI

Ukrajinski general: ‘Blato i kiša neće usporiti protuofenzivu, tek se zakuhala! Pa imamo jednu prednost...‘

Umjesto tzv. Surovikinove linije, Tarnavski smatra da su "križanja, šume i minska polja" najveće prepreke s kojima se Ukrajinci susreću

Tenk T-72 ukrajinskih snaga negdje u Donbasu

 Wojciech Grzedzinski/Afp/Pro/Wojciech Grzedzinski/afp/pro

Ukrajinski general Oleksandr Tarnavski smatra da zima neće usporiti kontraofenzivu, piše CNN. "Vrijeme može biti ozbiljan remetilački faktor. Međutim, uzmemo li u obzir način na koji napreduje, uglavnom bez vozila, ne mislim da će vrijeme značajnije utjecati na kontraofenzivu", rekao je Tarnavski u petak CNN-u.

Obilne jesenje kiše ukrajinske ravnice mogu pretvoriti u blato, odnosno rasputicu. Teška se mehanizacija s njome teško nosi, međutim Tarnavski kaže da ukrajinsku vojsku uglavnom čine manje grupe pješadinaca. General je rekao da se kontraofenziva još nije ni pošteno zahuktala. "Mislim da će najveći probitak doći nakon Tokmaka", rekao je Tarnavski. "Rusi se trenutno oslanjaju na dubinu svoje tamošnje obrambene linije", dodao je general.

Umjesto tzv. Surovikinove linije, obrambene linije čiju je izgradnju nadgledao bivši general Sergej Surovikin, ozloglašeni "general Armageddon", Tarnavski smatra da su "križanja, šume i minska polja" najveće prepreke s kojima se Ukrajinci susreću.

General je rekao da su Rusi uspjeli oformiti vrlo sposobne manje jedinice koje trenutno izvode precizne napade na ukrajinske borce. "Međutim, naši ih vojnici polako potiskuju", dodao je Tarnavski.

General je dodao da ukrajinske snage moraju doći barem do Tokmaka u Zaporiškoj oblasti da bi se kontraofenziva smatrala uspješnom. "Dolazak do granica naše zemlje naš je konačni cilj", rekao je Ukrajinac.

Tarnavski je rekao da poštuje čak i one dužnosnike sa Zapada koji ne vjeruju da Kijev zaista može ostvariti pobjedu koju priželjkuje - potpuno protjerivanje Rusa iz Ukrajine.

General se zahvalio Zapadu na pruženoj pomoći, a pogotovo onim zemljama koje su Ukrajini poslale tenkove i drugu oklopnu mehanizaciju. "Čuvamo ih, ništa ne brinite", dodao je Tarnavski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:10