FRANCUSKI CAESAR

Ukrajinski general pohvalio se novim haubicama, imaju veći domet od ruskih topova: ‘Naši dečki već ih koriste!‘

Caesar se može i sam kretati brzinom do 100 kilometara na sat po cestama ili 50 km/h po grubom terenu

Francuska samohodna haubica Caesar

 Nicolas Tucat/Afp/Profimedia/Nicolas Tucat/Afp/Profimedia

Ukrajinska se vojska kasno u utorak pohvalila još jednim moćnim artiljerijskim oružjem koje je dobila od zapadnih zemalja - u ovom slučaju francuskom samohodnom haubicom Caesar. Francuska je prošlog mjeseca najavila kako će donirati 12 primjeraka ovog artiljerijskog sustava ukrajinskoj vojsci, te je 22. travnja započela obuku 40 ukrajinskih vojnika kako se koristiti ovim naprednim oružjem.

Za razliku od američke haubice M777, koja zahtijeva vozilo za vuču, ili njemačke Panzerhaubitze 2000, koja je montirana na šasiju tenka Leopard 2, Caesar je montiran na šasiju kamiona sa šest kotača. Vozilo ima kabinu za svih šest članova posade koja je oklopljena protiv malokalibarskog oružja i šrapnela, a oružje je opremljeno i modernim, digitalnim sustavom za kontrolu paljbe.

Poput sustava M777, kojim se ukrajinska 55. artiljerijska brigada već koristi u dvobojima s ruskom artiljerijom, prednost je Caesara što ima veći domet od ruskih topova s kojima će se nadmetati - ovisno o streljivu, može dobaciti do čak 42 kilometra sa streljivom produženog dometa, ili više od 50 kilometara uz streljivo potpomognuto raketom.

Američki M777 ima prednost što se može brzo i lako dopremiti na prvu liniju bojišnice, primjerice uz pomoć transportnog helikoptera, no Caesar se može i sam kretati brzinom do 100 kilometara na sat po cestama ili 50 km/h po grubom terenu. Dodatna je prednost što se i sam top može brzo premjestiti nakon pucanja, čime se smanjuje ranjivost na artiljerijske protuudare.

Novim se sustavom u utorak pohvalio vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnji, koji je rekao da su se ukrajinski topnici naviknuli na novi sustav već nakon nekoliko sati korištenja. "Iskreno hvala našim partnerima za pomoć! Ona nas vodi prema pobjedi", kazao je Zalužnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:37