MOGU BITI UZOR

Ukrajinski građevinari učinili nemoguće: Pogledajte kako danas izgleda most koji je razoren u veljači

Ukrajinske vlasti su očigledno višestruko učinkovitije u obnovi nego njihovi hrvatske kolege u mirnodopskim uvjetima.

Most prije i nakon obnove

 Twitter/Profimedia

Na samome početku ruske invazije na Ukrajinu, 26. veljače, ruske snage napredovale su autocestom iz pravca Žitomira prema Kijevu. Kako bi ih zaustavili, Ukrajinci su tom prilikom minirali veliki most na autocesti nedaleko od mjesta Stojanka. U tadašnjem ratnom kaosu na prilazima ukrajinskome glavnom gradu pet se civilnih automobila u prvome naletu bilo survalo u provaliju s urušenog mosta Stojanka, prilikom čega je poginulo i jedno osmogodišnje dijete, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ukrajinska agencija Nexta objavila je danas na Twitteru fotografije već potpuno obnovljenog mosta u Stojanki. Njime se odnedavno posve normalno prometuje, kao i većinom ostalih mostova u kijevskoj regiji.

Usprkos svakodnevnim ratnim djelovanjima Putinovih trupa, ukrajinske vlasti su očigledno višestruko učinkovitije u obnovi razorene infrastukture nego njihovi hrvatske kolege u mirnodopskim uvjetima.

image

Ovako su izgledali radovi na obnovi mosta već 23. svibnja

Yevhen Lyubimov/ukrinform/Sipa Press/Profimedia/Yevhen Lyubimov/ukrinform/sipa Press/profimedia
image

Ovako su izgledali radovi na obnovi mosta već 25. svibnja

Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Među najvažnijim mostovima koje su Ukrajinci uništili na samome početku rata nalazi se i most koji povezuje Kijev s gradićem Buča; srušen je i most koji povezuje Kijev s Irpinom, kao i most “Stojanka” na autocesti prema Žitomiru. Obnova svih ovih mostova ubrzo će biti privedena kraju.

Građani Kijeva i okolice zahvalni su podjednako obnoviteljima ovih mostova, ali i njihovim ‘rušiteljima‘: svjesni su da je njihovo miniranje svojedobno onemogućilo neprijatelja u planu da im priđe bliže, a mnogi su nakon evakuacije iz domova potražili i utočište pred ruskim granatama ispod porušenih mostova, jer te ruševine nisu više bile vojna meta.

Kijev je od nadiranja ruskih snaga u veljači bio zaštićen rijekama, mostovima i gustim šumama. Do grada se nije moglo jer su svi mostovi bili ili blokirani, ili uništeni ukrajinskim miniranjem, što je namjere Rusa da uđu u grad učinilo nemogućim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:13