RUSI TVRDE

‘Ukrajinski helikopteri prešli su granicu i napali stambene četvrti u Klimovu‘

Guverner regije Brjansk rekao je ranije da su bombardiranjima izložene dvije stambene zgrade

Ilustracija

 Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

Ruski istražni odbor u četvrtak je rekao da su ukrajinski helikopteri napali selo Klimovo u ruskoj regiji Brjansk i ranili sedam osoba što je najnoviji u nizu prekograničnih napada za koje Moskva prijeti uzvratnim udarima na Kijev.

Guverner regije Brjansk rekao je ranije da su bombardiranjima izložene dvije stambene zgrade.

Ni ukrajinsko ministarstvo obrane ni vojska nisu odgovorili na zahtjev za komentarom o napadima izvedenima na području Rusije.

Guverner regije Belgorod rekao je da je i ondje napadnuto jedno selo no nema ranjenih.

Ukrajinsko ministarstvo obrane koje je odbilo komentirali nekoliko prekograničnih incidenata među kojima je i napad na spremnik goriva u Belgorodu ranije u travnju, nije zasad odgovorilo na zahtjev medija da komentira napad.

"Dana 14. travnja 2022., dva borbena helikoptera opremljena teškim naoružanjem, vojnim osobljem Ukrajinskih oružanih snaga ušla su protuzakonito u zračni prostor Ruske Federacije", navodi se u izjavi ruskog odbora.

"Letjeli su nisko i izveli šest napada na stambene četvrti u selu Klimovo". Šest zgrada je oštećeno i sedam osoba ozlijeđeno, stoji u izjavi.

Ministarstvo zdravstva navodi da su dvije osobe teško ozlijeđene, prenosi agencija RIA.

U pokrajini Brjansk vlasti su zatvorile škole u strahu od novih napada, prenosi agencija TASS.

Ruska služba obavještajne sigurnosti FSB navodi da su vozila oštećena u minobacačkim napadima blizu Klimova u srijedu.

Nastavak "sabotaže i napada" ukrajinskih snaga mogli bi izazvati napade na Kijev, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

"Ako se takvi incidenti nastavi, oružane snage Ruske Federacije mogle bi napasti centre u kojima se donose odluke, među njima Kijev koji se ruska vojska dosad suzdržavala napasti", dodaje ministarstvo obrane.

Vlasti četiriju ruskih pograničnih regija uz granicu s Ukrajinom i vlasti Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. pojačale su sigurnosne mjere u ponedjeljak zbog, kako su one to nazvale "mogućih provokacija" s ukrajinske strane.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, najvećeg napada na neku europsku državu od 1945. godine, izbjeglo je više od 4,6 milijuna stanovnika, tisuće su ubijene ili ranjene, a Rusija je sve izoliranija na svjetskoj sceni.

Kremlj tvrdi da izvodi "posebnu vojnu operaciju" u svrhu "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine što i Ukrajina i Zapad nazivaju lažnim povodom za ničime isprovociranu agresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:21