MASOVNE PREDAJE

Ukrajinski ‘hotline‘ eksplodirao nakon Hersona: ‘Frustirani su, očajni, boje se da je ovo namještaljka‘

Nakon što se predaju, ruski ratni zarobljenici mogu se koristiti za razmjene.
 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia

Ukrajinska vlada poručila je da projekt koji je stvorila za predaju ruskih vojnika, dobiva do sto upita dnevno. Projekt "Želim živjeti" započeo je u rujnu, a funkcionira tako da ruske trupe mogu dogovoriti najbolji način za predaju pozivom ili unosom podataka u aplikaciju za slanje poruka. Kijevski dužnosnici poručili su da ih je kontaktiralo više od 3500 vojnika i njihovih obitelji, prenosi BBC.

Porast broja poziva dogodio se otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin mobilizirao stotine muškaraca i oslobođenjem grada Hersona. BBC je dobio snimke nekih od poziva, a najčešći kanali komunikacije su Telegram i WhatsApp. U razgovoru s telefonskom službenicom Svitlanom, kojoj je izmijenjeno ime, doznali su da su najveće gužve navečer kad vojnici imaju više vremena i mogu se iskrasti obaviti poziv.

- Uglavnom prvo čujemo glas, najčešće muški, koji je frustriran i očajan jer ne razumije kako linija radi ili je riječ o namještaljci. Neki zovu samo da bi se informirali što treba napraviti ako se budu htjeli predati. Svaki put je drugačije, rekla je Svitlana koja ne smije otkriti točan broj Rusa kojima je pomogla ni način na koji im pomaže.

image
Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia

Jedino što moraju napraviti je podijeliti lokaciju prije nego što dobiju daljnje upute. - Neki vojnici javljaju se samo da bi nas isprovocirali, ali ne sude po tome o cijeloj zemlji. Većina njih je zabrinuta za svoje živote, rekla je službenica.

Prisjetila se poziva čovjeka koji je živio na okupiranom Krimu i bio mobiliziran te se trebao boriti protiv vlastite obitelji i države. Moskva je nedavno blokirala pristup telefonskim brojevima unutar Rusije, zbog čega se svi pozivi sa SIM kartice iz Velike Britanije ili Rusije dočekuju porukom o pogrešci.

- Postavite si pitanje - za što se borite?, kaže dramatičan glas u propagandnom videu Ukrajine usmjerenom ruskim vojnicima. U videu su prikazane eksplozije dok svira evokativna glazba, nakon čega slijede slike ruskih vojnika koji se predaju. Za kraj se prikažu dva telefonska broja.

Na zidovima Svitlaninog ureda nalaze se slike ukrajinskih ratnih zarobljenika za koje se smatra da su još živi, a ova telefonska linija je ključna u naporima Kijeva da ih vrati kući. Nakon što se predaju, ruski ratni zarobljenici mogu se koristiti za razmjene. Prema Institutu za proučavanje rata, Kremlj provodi više razmjena ratnih zarobljenika jer pokušava umiriti ruske kritičare.

Smatra se da postoje tisuće ratnih zarobljenika na obje strane, ali točne brojke nisu jasne. - Ciljamo na djelomično mobilizirane koji ne samo da se ne mogu boriti, nego su bačeni kao topovsko meso. Projekt je stvoren da bi im životi bili sigurni ako se dobrovoljno predaju, rekao je voditelj projekta "Želim živjeti", Vitalij Matvijenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2023 20:01