NA RUBU RATA

Ukrajinski ministar obrane vojnicima: ‘Pred nama su teška iskušenja i gubici, ali pobijedit ćemo‘

‘Neprijatelj je jučer pokazao svoje pravo lice, lice kriminalca koji želi držati taocem slobodni svijet‘, rekao je Oleksij Reznikov

Predsjednik Volodimir Zelenskij i ministar obrane Oleksij Reznikov

 Sergei Supinsky/AFP

Ukrajina će doživjeti nova iskušenja i gubitke, upozorio je u utorak ukrajinski ministar obrane obraćajući se vojsci, optužujući Kremlj da želi obnoviti SSSR.

"Pred nama su teška iskušenja. Bit će gubitaka. Morat ćemo proći kroz bol, nadvladati strah i očaj", rekao je Oleksij Reznikov, po priopćenju njegova ministarstva. "Pobijedit ćemo, nema sumnje. Na našoj smo zemlji", dodao je.

Ministar je to izjavio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio priznati neovisnost separatističkih teritorija na istoku Ukrajine i onamo poslati vojsku.

"Neprijatelj je jučer pokazao svoje pravo lice, lice kriminalca koji želi držati taocem slobodni svijet", rekao je.

"Kremlj je učinio novi korak prema obnovi SSSR-a" i "jedino što nas od toga dijeli je Ukrajina i ukrajinska vojska".

U noći na utorak Putin je naredio slanje vojske u separatističke "republike" Donjeck i Lugansk, nekoliko sati pošto je priznao njihovu neovisnost, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini u kojem je od 2014. poginulo više od 14.000 ljudi.

Vremenski okvir raspoređivanja ruskih vojnika i njihov broj nisu objavljeni, ali Rusija je rasporedila više od 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 06:08