DMITRO KULEBA

Ukrajinski ministar vanjskih poslova: ‘Dosta nam je muljanja oko europskih integracija‘

"Potrebna nam je jasna pravna potvrda da je Ukrajina dio projekta europskih integracija", rekao je Kuleba

Dmitro Kuleba

 Fabrice Coffrini/Afp

Ukrajini je dosta "posebnih rješenja" i modela integracije u Europsku uniju i želi punopravno članstvo, kazao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u ponedjeljak.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ovaj je mjesec predložio stvaranje "Europske političke zajednice", nove strukture koja bi omogućila bližu suradnju sa zemljama koje žele članstvo u Europskoj uniji.

"Potrebna nam je jasna pravna potvrda da je Ukrajina dio projekta europskih integracija, kojom bi se potvrdio status kandidata", rekao je Kuleba nakon sastanka s francuskom ministricom Catherinom Colonnom u Kijevu.

Francuska je pokušala uvjeriti Kijev u to da inicijativa da se stvore bliskije veze između bloka i zemalja koje žele članstvo neće zamijeniti ponudu o Ukrajinskom članstvu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je kasnije održao sastanak s Colonnom, kazao je da Kijev računa na potporu Francuske da omogući Ukrajini status zemlje kandidata za ulazak u EU, objavio je predsjednikov ured za odnose s javnošću.

Europska komisija, izvršno tijelo bloka, dat će svoje mišljenje o ukrajinskom zahtjevu za kandidaturu u lipnju. Čak i ako se odobri, proces ulaska traje nekoliko godina i bilo koja zemlja članica na njega može staviti veto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2023 23:05