KULEBIN GOVOR

Ukrajinski ministar vanjskih poslova: ‘Zaustavite ruske igre gladi!‘

Sporazum koji omogućuje izvoz hrane i gnojiva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka mogao bi se okončati 19. studenoga

Dmitro Kuleba

 TANG CHHIN Sothy/AFP

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u subotu južnoazijske države da poduzmu sve moguće mjere i zaustave Rusiju u igranju "igara gladi" oko ukrajinskog crnomorskog sporazuma o žitu, koji bi mogao isteći idući tjedan.

Sporazum koji omogućuje izvoz hrane i gnojiva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka - kojemu su posredovali UN i Turska 22. srpnja - mogao bi se okončati 19. studenoga, ako se Rusija ili Ukrajina protive njegovu produljenju.

Govoreći na konferenciji za novinare na margini samita ASEAN-a ukrajinski ministar Kuleba rekao je da Rusija nedovoljno sudjeluje u sporazumu te da su potrebne mjere koje bi osigurale da njezini inspektori namjerno ne odgađaju pošiljke i tjeraju globalne cijene na rast.

"Nije dovoljno samo zadržati Rusiju u sporazumu. Također je važno osigurati da ruski inspektori koji sudjeluju u ovoj inicijativi djeluju u dobroj vjeri i da pregledavaju brodove bez ikakvih izmišljenih odgoda", rekao je, dodajući da trpe zemlje u Africi i Aziji.

"Pozivam sve članice ASEAN-a da poduzmu sve moguće metode kako bi spriječili Rusiju da igra igre gladi sa svijetom".

Ujedinjeni narodi kažu da je prema sporazumu iz Ukrajine izvezeno više od 10 milijuna tona žitarica i druge hrane. Upozorava se da ruski rat pogoršava globalnu krizu hrane i gura desetke milijuna ljudi u glad.

Ukrajina se prvi put pridružuje summitu Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) i paralelnom samitu istočne Azije. Čelnici Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje i Australije također su nazočni, kao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Kuleba je rekao da Lavrov nije zatražio sastanak s njim tijekom summita, što bi bila norma u međunarodnoj diplomaciji.

"Ako to učini, temeljito ćemo razmotriti njegov zahtjev", rekao je, dodajući da Rusija mora pristupiti svim pregovorima u dobroj vjeri.

“Nema niti jednog pokazatelja da Rusija iskreno traži pregovore”, rekao je.

Kuleba je rekao da je tijekom sastanaka s čelnicima jugoistočne Azije razgovarao o načinima na koje mogu podržati Ukrajinu i prenio da je izražavanje neutralnosti i neosuđivanje Rusije protivno njihovim interesima.

"Najgore što jedna zemlja može učiniti jest da ništa ne učini", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 17:28