‘STVARNO IMPRESIVNO‘

Ukrajinski napad na Crnomorsku flotu zapanjio stručnjake: ‘Pa ta zemlja praktički nema mornaricu!‘

Nakon posljednjeg ukrajinskog napada na Crnomorsku flotu, Rusi moraju braniti ono za što su smatrali da je sigurno

Ukrajinski napad pomorskim dronom na Crnomorsku flotu

 Screenshot/Twitter

Prošlotjedni napad ukrajinskih pomorskih dronova na usidrene brodove ruske Crnomorske flote pokazao je kako ruski brodovi više nigdje ne mogu biti sigurni od napada. Iako se ne zna koliki je bio stvarni, materijalni učinak napada, Ukrajina je zadala novi težak udarac ruskom moralu i pokazala ruskoj mornarici da će morati uložiti znatno više truda kako bi zaštitila svoje najvrednije brodove.

"Tako se opstruira ruska vojna operacija", rekao je za Business Insider Bryan Clark, bivši podmornički časnik i stručnjak za autonomno oružje instituta Hudson. "Sada će morati trošiti novac, vrijeme i ljudstvo kako bi branili ono za što su vjerovali da je sigurno."

Američka ratna mornarica tu je lekciju naučila na teži način. Američki razarač USS Cole bio je usidren u luci Aden u Jemenu 2000. kada se u njegov bok zabio mali čamac od fiberglasa natovaren eksplozivima.

CIA-ina analiza napada, za koji je odgovornost preuzela teroristička skupina Al-Qaeda, utvrdila je kako se u čamcu nalazilo nekoliko stotina kilograma eksploziva C4, oblikovanog kako bi stvorio usmjerenu eksploziju prema trupu broda.

Eksplozija je razvalila oplatu broda i načinila otvor veličine 12 sa 18 metara. Izboj je ušao u strojarnicu ispod brodske blagovaonice i silovito podigao taj dio palube, pri čemu je poginulo 17 mornara koji su čekali u redu za obrok. Još 37 mornara je ranjeno, te su hitno prevezeni u američku vojnu bolnicu Landstuhl u Njemačkoj, pokraj NATO-ove baze u Ramsteinu.

Rusi će morati učiniti isto što i Amerikanci

USS Cole, masivni razarač klase Arleigh Burke istisnine 9000 tona, veći od mnogih krstarica drugih mornarica, preživio je napad i prevezen je nizozemskim specijalnim brodom za teške pomorske terete Blue Marlin u brodogradilište u Mississippiju, gdje su ga popravljali 14 mjeseci.

Za američku mornaricu radilo se o slučaju koji je njezine čelnike naveo na preispitivanje sigurnosnih protokola oko svojih brodova. Danas, kada su američki ratni brodovi usidreni, čak i u prijateljskim lukama, oko njih su razmještene plutajuće barijere radi zaustavljanja potencijalnih napadača. Oko luke i u njoj plove patrolni čamci, a promijenili su se i protokoli zaštite - mijenjaju se u nasumičnim intervalima kako bi potencijalnim napadačima bilo teže isplanirati napad.

Sve će to, ako želi zaštititi svoje brodove, morati uvesti i ruska mornarica. Dodatni je problem što su pomorski dronovi poslali poruku da bi bilo kakav pokušaj pomorskog desanta - primjerice na ukrajinsku luku Odesu - mogao biti ugrožen najezdom jeftinih dronova iz kućne radinosti.

Manevarski prostor vojnih sredstava Crnomorske flote ponovno se značajno suzio. Moskva je već naredila izmještanje svih sastavnica pomorske avijacije, dakle lovačkih aviona i helikoptera, koji su bili smješteni u bazama na Krimu, a povučene su i podmornice Crnomorske flote.

Ruski površinski ratni brodovi već su bili prisiljeni na držanje podalje od obale Ukrajine nakon što je Kijev demonstrirao učinkovitost svojeg protubrodskog sustava Neptun u napadu na krstaricu Moskva, zapovjedni brod Crnomorske flote. Ukrajina je u međuvremenu dobila i američke protubrodske raketne sustave Harpoon, kojima je potopljen tegljač Spasatel Vasilij Bek u lipnju ove godine.

Vasilij Bek nosio je sustave protuzračne obrane Tor namijenjene za ruske snage na Zmijskom otoku, a ruska je vojska ubrzo nakon njegova potapanja napustila taj strateški važan otok.

‘Stvarno impresivno‘

Rojevi dronova ne predstavljaju opasnost za brodove daleko od obale, koji su u pravilu brži od jet-ski vozila na kojima se dronovi iz kućne radinosti temelje, ali predstavljaju ozbiljnu opasnost za brodove koji se nađu bliže obali kako bi izveli ili podržavali desantne operacije.

Direktorica obrambenog programa u Centru za novu američku sigurnost, Stacie Pettyjohn, rekla je za Business Insider kako je Ukrajina demonstrirala sposobnost da zaprijeti ruskoj mornarici iako praktički nema vlastitih mornaričkih sredstava.

"Bilo je stvarno impresivno što su Ukrajinci koordinirali sedam pomorskih bespilotnih vozila, a imali su i bespilotne letjelice koje su istovremeno napadale bazu i luku. To pokazuje dobru razinu koordinacije i discipline", kazala je Pettyjohn, koja vjeruje kako će napad prisiliti ruske časnike da na Crnom moru smanje područje kojim patroliraju.

Novi dronovi neće temeljito promijeniti razvoj sukoba u Ukrajini, ali će svakako prisiliti Rusiju na opreznije korištenje svojih oružanih sustava. "Rekla bih da je riječ više o evoluciji nego o revoluciji", kazala je Pettyjohn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:54