BIJES U MOSKVI

Ukrajinski nogometni dresovi za Euro izazvali sablazan u Rusiji: ‘To je očajnička umjetnička instalacija‘

Ruski zastupnik Dmitrij Sviščev majicu je nazvao ‘potpuno neprimjerenom‘ i pozvao UEFA-u, organizatore Eura 2020., na akciju
Novi dres Ukrajine
 Screenshot/Facebook

Rusija traži da Uefa zabrani dres reprezentacije Ukrajine u kojem će njezini igrači nastupiti uskoro na Euru, ali krovna europska nogometna asocijacija odbacila je ruski prigovor iako ruski pravnici detaljno proučavaju Uefin statut. Što je tako razbjesnilo Ruse, pitaju se, a oglasio se i Kremlj, rusko ministarstvo vanjskih poslova te mnogi zastupnici Dume.

Dakle, ukrajinski reprezentativci na svojim će dresovima imati obrise Ukrajine na kojima se vidi Krim te područje Donbasa, a na kragni im je ispisana sporna poruka "Slava Ukrajini - Herojima slava!". Taj slogan je sporan jer su ga tijekom Drugog svjetskog rata rabili ukrajinski kolaboracionisti. Predsjednik ukrajinskog nogometnog saveza Ondij Pavlenko rekao je da će ta "silueta U krajine" na dresu igračima dati dodatnu snagu, a glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova dodala je da su "Ukrajinci na dresu pripojili sebi dio ruskog teritorija" te da je to "očajnička umjetnička instalacija", podjednako "metafizička kao i Pavlenkovo objašnjenje".

To je iluzija nemogućega ili kako bi se na ruskom reklo - samoobmana, a predstavnik Krima u Uredu predsjednika Putina Georgij Muradov kratko je dodao da će "oni prihvatiti i shvatiti da je Krim nepovratno dio ruske zemlje". Rusija je anketirala i pripojila Krim u ožujku 2014. godine, nakon što je na vlast došla proeuropska vlada, a iz zemlje pobjegao proruski predsjednik Viktor Janukovič. Podsjetimo da je tamo nakon raspada SSSR-a bila stacionirana ruska crnomorska flota.

Šef parlamentarnog odbora za sport i mladež Ume Podmiri Svodovi kaže da je to "politička provokacija" te da je Uefa otvorila Pandorinu kutiju, jer, kako kaže, ima puno spornih teritorija u Europi pa i " Mađarska bi mogla imati pretenzije prema zapadnoj Ukrajini, Poljska prema Lavovu" i poentira da je "Krim neosporni dio Rusije" te kako bi se njezini susjedi osjećali da ruska reprezentacija izađe u dresovima s kartom Ruskog Carstva na kojoj su Finska, Poljska i Krajina, zaključuje Sviščov.

Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da je "Krim bespovratno ruski" i da je taj obris na ukrajinskom dresu "sve što je ostalo Kijevu". Rusija je opravdala aneksiju tuđeg teritorija riječima da je "uspostavljena pravda" ta da na Krimu živi većinski ruski narod, što je točno, ali oni su većina tek nakon 1945. godine, kad je Staljin s poluotoka protjerao sve tada većinske Tatare.

Otimačinu Krima priznalo je tek šest država, poput Sjeverne Koreje, Sirije i Venezuele, a još nisu recimo ni Lukašenko ni Vučić. Podsjetimo da su, na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, Domagoj Vida i Ognjen Vukojević bili izloženi napadima ruskih medija i kažnjeni s po 15.000 dolara jer su vikali "Slava Ukrajini"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:11