OFENZIVA NA POMOLU?

Ukrajinski obavještajci tvrde: ‘Putin je novom zapovjedniku naredio zauzimanje cijelog Donbasa, dobio je i rok‘

Ovu informaciju prenio je ukrajinski Kyiv Independent pozivajući se na glasnogovornika ukrajinske obavještajne službe Andrija Jusova

Valerij Gerasimov

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia/Russian Look Ltd./alamy/alamy/profimedia

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin naredio je novom zapovjedniku ruskih snaga u Ukrajini, generalu Valeriju Gerasimovu, da do ožujka zauzme kompletni teritorij Donbasa, dakle Donjecku i Luhansku oblast koje su većim dijelom već pod ruskom okupacijom.

Ovu informaciju prenio je ukrajinski Kyiv Independent pozivajući se na glasnogovornika ukrajinske obavještajne službe Andrija Jusova.

Podsjetimo, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je 11. siječnja ove godine imenovao Gerasimova, inače načelnika Glavnog stožera, zapovjednikom Združenih ruskih snaga u Ukrajini. Na toj je poziciji Gerasimov je zamijenio generala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimcima "general Armagedon" i "koljač iz Sirije", a koji je na glasu kao miljenik takozvane struje ruskih "jastrebova" koju predvode šef plaćenićke grupe Wagner Jevgenij Prigožin i čečenski lider Ramzan Kadirov. Surovikin je pak imenovan jednim od zamjenika Gerasimova.

Ova promjena, smatraju zapadni analitičari, imala je dvojaku ulogu. Prvi je cilj, spekulira se, ukazati Prigožinu i Kadirovu da su se malo previše osilili te ih "postaviti na mjesto". Druga je ta da se prvog generala stavi na čelo vojne operacije koja već mjesecima nema većih rezultata (izuzev zauzimanja manjeg gradića Soledara u Donjeckoj oblasti) te da se pripremi velika proljetna ofenziva kojom Rusi žele vratiti ratni momentum na svoju stranu.

Valja podsjetiti da su u proteklih nekoliko mjeseci Ukrajinci izveli dvije uspješne protuofenzive (u Harkivskoj i Hersonskoj oblasti) te više većih napada, poput udara na Makiivku, eksplozije na Kerčkom mostu i nekoliko napada na vojne aerodrome duboko u samoj Rusiji (napade na most i na ruske vojne baze Kijev nikad nije službeno priznao, op.a.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:50