ODANI MOSKVI

Ukrajinski parlament zabranjuje Pravoslavnu crkvu: ‘Ovo je povijesni korak, mičemo ih s ukrajinske zemlje‘

Crkva, koja tvrdi da više nije povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom, odbacuje optužbe Kijeva i smatra zabranu neustavnom

Patrijarh Ukrajinske pravoslavne crkve i patrijarh Kijeva Onufrij 

 Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia/Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajinski parlament dao je u četvrtak zeleno svjetlo za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovski patrijarhat, koju Kijev optužuje za suradnju s Rusijom.

Crkva, koja tvrdi da više nije povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom, odbacuje optužbe Kijeva i smatra zabranu neustavnom.

Jaroslav Zeležnjak, član parlamenta, napisao je na Telegramu da su zastupnici podržali zakon u prvom čitanju. Zakon još treba proći drugo čitanje i mora ga potpisati predsjednik.

Njime bi se zabranulo djelovanje vjerskih organizacija povezanih s centrima moći "u državi koja provodi oružanu agresiju na Ukrajinu".

Druga zastupnica, Irina Heraščenko ocijenila je glasanje povijesnim i prvim korakom u micanju "moskovskih svećenika s ukrajinske zemlje".

Ukrajinske vlasti i brojni građani već godinama smatraju da je Ukrajinska pravoslavna crkva odana Moskvi. Od ruske agresije u veljači 2022., protiv njezinih je svećenika podignuto 68 optužnica, uključujući za veleizdaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:51