‘LAKE METE ZA RUSE‘

Ukrajinski piloti: ‘Bajraktari su u Donbasu beskorisni, a ni američki dronovi ne bi prošli bolje. Dajte nam F-16!‘

Ukrajinske snage su navodno smanjile zračne operacije na 20 do 30 letova dnevno

Turski dron Bajraktar i američki vojni zrakoplov F-16

 Afp/

Mnogobrojni ruski protuzračni obrambeni sustavi u istočnoj Ukrajini sve više ograničavaju učinkovitost ukrajinskih bespilotnih letjelica, potkopavajući važnu ukrajinsku sposobnost u ratu, piše američki Institut za proučavanje rata. Jack Detsch iz časopisa Foreign Policy citirao je nekoliko anonimnih ukrajinskih dužnosnika i vojnog osoblja koji tvrde da su ukrajinske snage uglavnom zaustavile korištenje turskih bespilotnih letjelica Bajraktar, koje su se s velikim učinkom koristile ranije u ratu, a sve zbog poboljšanja ruskih sposobnosti protuzračne obrane.

Također, ukrajinski dužnosnici su navodno sve više zabrinuti da bi i američki dronovi Gray Eagle, za koje se pričalo da bi ih SAD mogao donirati Kijevu, također bili lako mete za ruske sustave protuzračne obrane iznad Donbasa.

O tome su javno govorili i dva ukrajinska pilota koji su 'otvorili dušu' za War Zone. I oni su priznali da su turski Bajraktari praktični beskorisni kada ih se suoči sa sve snažnijom ruskom protuzračnom obranom te su jasno stavili do znanja da su više zainteresirani za bilo kakav plan kojim će ih se trenirati na modernijim zapadnim borbenim zrakoplovima, poput F-16 američke proizvodnje. Čini se da njihovi komentari upućuju na širu raspravu koja je sada u tijeku između pilota i višeg vodstva o prioritetima kada je u pitanju jačanje ukrajinskih zračnih snaga.

Ukrajinske snage su navodno smanjile operacije na 20 do 30 letova dnevno i suočavaju se s nedostatkom raspoloživih zrakoplova za aktivne pilote. Ruske snage vjerojatno daju prednost raspoređivanju protuzračne obrane u istočnoj Ukrajini kako bi anulirali operacije ukrajinskih letjelica te zaštitili topničke sustave na koje se ruske snage oslanjaju kako bi ostvarile napredak, piše Institut za proučavanje rata. Međutim, ukrajinske zračne snage i naoružane bespilotne letjelice i dalje su aktivni na drugim dijelovima bojišnice, pa su tako proveli nekoliko uspješnih napada na ciljeve u Hersonskoj oblasti u prošlom tjednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 02:38