RUŠENJE ZRAKOPLOVA

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK BIJESAN NA IRAN KOJI JE PRIZNAO OBARANJE AVIONA NA LETU ZA KIJEV 'Platite nam odštetu, vratite tijela žrtava, osudite krivce!'

 
Mjesto pada ukrajinskog zrakoplova
 AFP

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je u subotu Islamsku Republiku Iran da kazni krivce te isplati odštetu za rušenje putničkog zrakolova blizu Teherana koji je priznao da ga je srušio greškom i time izazvao smrt 176 putnika i članova posade.

"Očekujemo da Iran (...) izvede odgovorne na sud", da "plati odštete" i "vrati tijela žrtava", napisao je Zelenski na Facebooku.

"Nadamo se da će se istraga nastaviti bez zapreka i hotimičnih kašnjenja. Naših 45 stručnjaka mora dobiti potpun pristup" svim elementima istrage, dodao je.

Većinu od 176 žrtava čine građani Irana i Kanade, a ostali su Afganistanci, Britanci, Šveđani te 11 ukrajinskih članova posade.

(FILES) In this file photo taken on January 08, 2020, rescue teams work amidst debris after a Ukrainian plane carrying 176 passengers crashed near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran, killing everyone on board. - US officials believe that Iran accidentally shot down the Ukrainian airliner, killing all of the 176 people on board, US media reported on January 9, 2020. Newsweek, CBS and CNN quoted unnamed officials saying they are increasingly confident that Iranian air defense systems accidentally downed the aircraft, based on satellite, radar and electronic data. (Photo by - / AFP)
AFP
Mjesto pada ukrajinskog zrakoplova

Ukrajina je u petak objavila da su njezini stručnjaci dobili pristup crnim kutijama te da uskoro planira početi rekonstrukciju razgovora koji su na njima snimljeni.

Boeing 737 kompanije Ukraine International Airlines koji je letio u Kijev srušio se u srijedu, nekoliko sati nakon ispaljivanja iranskih raketa na dvije baze u Iraku u kojima su bili stacionirani američki vojnici, kao odgovor na ubojstvo iranskog generala Kasima Sulejmanija u američkom napadu nekoliko dana ranije.

Iran je isprva kategorički nijekao odgovornost za nesreću, no u subotu je objavio da je bez namjere, ljudskom pogreškom, srušio ukrajinski zrakoplov.

U priopćenju iranske vojske, u kojem se objavljuje da je zrakoplov pogođen raketom i izražava sućut obiteljima žrtava, navodi se da je zrakoplov letio vrlo blizu osjetljivom vojnom području koje pripada elitnoj Revolucionarnoj gardi.

Navodi se također da će odgovorne strane odgovarati pred pravnom vojnom instancom i preuzeti krivicu.

Snimke mobitelima koje su nakon pada zrakoplovima napravili obični Iranci i koje kruže među njima na Twitteru pokazuju da je pad zrakoplova popraćen eksplozijom.

Iranski predsjednik Hasan Rohani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje "duboko" žali što je srušila ukrajinski zrakoplov te se, po njegovim riječima, "dogodila velika tragedija i neoprostiva pogreška".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:39