VOLODIMIR ZELENSKIJ

Ukrajinski predsjednik optužio Rusiju za organiziranje plinske krize: ‘To je agresija na EU!‘

Europa, čija trećina plina dolazi iz Rusije, suočena je sa sve višim cijenama, nasuprot sve većoj potražnji zbog ekonomskog oporavka
Volodimir Zelenskij
 Sergei SUPINSKY/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u petak Rusiju za organiziranje plinske krize u Europi i pozvao Europsku uniju da uskladi svoj odgovor s Ukrajinom, prenosi agencija France presse.

Europa, čija trećina plina dolazi iz Rusije, suočena je sa sve višim cijenama plina, nasuprot sve većoj potražnji zbog ekonomskog oporavka uz poboljšanje epidemiološke situacije u dijelu zemalja povezane s covidom-19.

"Traje prava plinska agresija na Europsku uniju", naglasio je Zelenskij na susretu 27 šefova država u Bruxellesu.

"Nadam se da će zemlje EU-a shvatiti nužnu potrebu zajedničkih napora i da je poštivanje europskih vrijednosti jedini način očuvanja europske energetske neovisnosti. Ukrajina ima što ponuditi", dodao je.

Odbivši povećati isporuke, Rusija favorizira nestašicu i rast cijena plina kako bi postigla puštanje u rad novog podmorskog plinovoda koji povezuje Njemačku s Rusijom, Sjeverni tok, tvrdi Zelenskij.

Ukrajina, koja financijski profitira na taksama na ruski plin koji prolazi preko njezinog teritorija prema Europi bori se protiv Sjevernog toka čije pokretanje ovisi o njemačkom regulatoru.

Europske prijestolnice podržavaju taj projekt, na čelu s Berlinom, dok drugi vjeruju da će taj projekt potaknuti europsku ovisnost o Moskvi, što bi ona mogla iskoristiti kao energetsko oružje.

"Rusija želi prisiliti Europu da pokrene Sjeverni tok 2, ne poštujući europska pravila", ocijenio je Zelenskij o tom infrastrukturnom projektu s godišnjim izvoznim kapacitetom od 55 milijarda m3.

Zelenskij predlaže trenutačno povećanje isporuka plina putem ukrajinske mreže i može jamčiti ukupan tranzit od 19 milijarda m3 do kraja godine.

"Ukrajinski prijedlog je potpuno transparentan i jako učinkovit, ako Rusija isporuči plin, Ukrajina će jamčiti njegov tranzit prema Europi", rekao je Zelenskij.

Gazprom sada isporučuje 85 milijuna m3 plina dnevno prema ukrajinskoj mreži, dok je prije dvije godine dnevna količina iznosila 300 milijuna m3.

Rusija poriče bilo kakvu ucjenu prema EU i optužuje Europsku komisiju da se zapela u zamku svoje politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:27