ZA SADA BEZ ČLANSTVA

Ukrajinski pregovarač: ‘O teritoriju nemamo što razgovarati, no možemo o ‘ne-NATO‘ modelu‘

David Arahamija kaže da su spremni pregovarati, primjerice, o izravnim jamstvima različitih zemalja, poput SAD-a, Kine, Britanije...

Ukrajina nastoji dobiti članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, čemu se Moskva protivi

 Sergei Supinsky/AFP

Ukrajina neće raditi kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, no voljna je pregovarati o 'ne-NATO' modelu za budućnost, kazao je u nedjelju za Fox News jedan od ukrajinskih pregovarača.

Ukrajina nastoji dobiti članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, čemu se Moskva protivi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je da je mogućnost ukrajinskog članstva u NATO-u dokaz da NATO izvršava agresiju protiv Rusije.

"Odgovor koji dobivamo od zemalja NATO-a je da nisu spremne ni pregovarati o našemu članstvu, barem ne u idućih 5 do 10 godina", kazao je pregovarač David Arahamija.

"Spremni smo pregovarati o 'ne-NATO' modelu. Na primjer, mogli bismo dobiti izravna jamstva od različitih zemalja, poput SAD-a, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva te možda Njemačke i Francuske. Spremni smo razgovarati i sa širim krugom zemalja, ne samo bilateralno s Rusijom, već i s drugim partnerima", rekao je.

Delegacije Ukrajine i Rusije već su odradile dva kruga pregovora otkad je Rusija 24. veljače napala susjednu Ukrajinu. 'Ne-NATO status' (MNNA) naziv je koji je SAD dodijelio vladama bliskih savezničkih država koje imaju strateške odnose s oružanim snagama SAD-a, ali nisu članice NATO-a.

Njihov status ne uključuje uzajamni dogovor o obrani sa SAD-om, no ipak donosi različite vojne i financijske prednosti koje inače nisu dostupne zemljama koje nisu u NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 17:50