KRIZA NA ISTOKU UKRAJINE

UKRAJINSKI PREMIJER STIGAO U UZAVRELI DONJECK 'Jamčimo vam sigurnost i ekonomski napredak'

 AFP

DONJECK - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otputovao je u petak u Donjeck, na rusofoni istok zemlje, u pokušaju ublažavanja krize s proruskim separatistima.

Jacenjuk je pokušao uvjeriti prorusko stanovništvo da će vlada u Kijevu osigurati sigurnost i ekonomski napredak na istoku, javio je BBC.

Naoružani proruski prosvjednici koji traže referendum o neovisnosti drže u Donjecku vladinu zgradu.

Jacenjuk je razgovarao s predstavnicima gradske uprave i lokalnih vlasti, kao i predstavnicima gospodarstva. Nijedan predstavnik separatista, koji od nedjelje zauzimaju zgradu regionalne uprave, nije bio prisutan.

Donjeck i drugi gradovi na istoku zemlje bili su baza svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

Jacenjuk se tijekom sastanka, otvorenog za novinare, obvezao na "ravnotežu između središnje vlasti i regija" te da neće dirati zakone koji daju službeni status drugim jezicima uz ukrajinski, posebice ruskom. "Nitko, pod nikakvom izlikom, neće ograničiti upotrebu opće korištena jezika", rekao je Jacenjuk.

GENYA SAVILOV / GENYA SAVILOV
Pro-Russian activists stand in front of a barricade outside the Security Service building in estern Ukrainian city of Lugansk on April 11, 2014. Ukraine's embattled leaders, scrambling to hold their splintered country together after the annexation of Crimea, on Thursday offered amnesty to pro-Russian separatists occupying eastern state buildings if they lay down their arms and halt a four-day siege. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

Rusija neće izručiti Janukoviča Ukrajini

Moskva neće izručiti Viktora Janukoviča Ukrajini, rekao je u petak ruski državni odvjetnik Jurij Šajka, nazivajući svrgnutog ukrajinskog vođu "punopravnim, legitimnim predsjednikom", javila je agencija Itar-Tass.

"Janukovič je legitimni predsjednik i nema razloga za njegovo izručenje. On nije počinio nikakav zločin", rekao je Šajka novinarima.

Nove ukrajinske vlasti pokrenule su u veljači postupak za Janukovičevo izručenje, nedugo nakon što je napustio Kijev i otišao u Rusiju, nakon tromjesečnih prosvjeda zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum s EU-om.

"Oni su došli na vlast ilegalno kao rezultat državnog udara", dodao je ruski državni odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:49