BRITANAC PROTIV PUTINA

Ukrajinski Rambo vraća se na frontu nakon što su ga Rusi više puta upucali i umalo raznijeli: ‘Ide druga runda!‘

Britanski vojnik koji se pridružio Ukrajincima, vratio se na ratište nakon što je jedva preživio ranjavanje i umalo ostao bez ruke i noge

Shareef Amin Rambo

 /Profimedia

Veteran britanske vojske, poznat pod nadimkom Rambo, vratio se na prvu liniju bojišnice u Ukrajini devet mjeseci nakon što je preživio više pogodaka šrapnela u tijelo od ruske granate te ga je ta topnička umalo raznijela.

Shareef Amin, 40-godišnjak koji je služio devet godina u britanskom prvom bataljunu ‘The Rifles‘ i dva puta služio u Afganistanu, umalo je izgubio desnu nogu i ruku kada su on i njegovi ukrajinski suborci pretrpjeli nemilosrdno granatiranje tijekom izviđačke misije duboko iza neprijateljskih linija prošlog listopada.

Zapanjujuće, kako piše Daily Mail, manje od devet mjeseci nakon što je izranjavan, s probijena oba plućna krila i šrapnelima u sva četiri uda, Amin se vratio u rat jer "nije mogao okrenuti leđa narodu Ukrajine".

"Otišao sam se boriti za slobodu u vrijeme kada je miru u Europi zaprijetio ludi diktator", rekao je britanski ratni heroj za The Sun. "Taj posao nije gotov. Dok ne bude, dok Ukrajina ne pobijedi, činit ću sve što mogu da pomognem", dodao je. "Obavezao sam se prema narodu te zemlje i namjeravam to poštovati do posljednjeg ispaljenog metka", poručio je Rambo.

Unatoč strašnim ozljedama, Amina su spasili njegovi suborci te su mu operirani ruka i noga u vojnoj bolnici u Odesi. Nakon što je evakuiran kući privatnim medicinskim zrakoplovom u prosincu, liječili su ga kirurzi u njegovom gradu Bristolu dok su njegovi prijatelji prikupili novac da ga vrate njegovoj ukrajinskoj zaručnici Heleni Vitvickaji i njezinom desetogodišnjem sinu Platonu.

Amin, koji se ponovno pridružio ukrajinskim suborcima u poplavama pogođenom gradu Hersonu - nakon što je uništena brana Nova Kahovka - rekao je da voli narod Ukrajine i unatoč ozljedama opasnim po život priviknuo se podnositi bol. Kaže da će dok god diše nastaviti voditi dobru borbu.

"Momci su se konačno vratili u Ukrajinu nakon nekoliko mjeseci oporavka. Upravo smo završili posljednju fazu prelaska granice i evo druge runde. Slava Ukrajini", poručio je Amin u video snimci u kojoj objavljuje povratak u rat.

image

Shareef Amin Rambo

Shareef Amin/Swns/Swns/Profimedia/Shareef Amin/swns/swns/profimedia

Britanski veteran stiže u Herson samo nekoliko tjedana nakon što je brana Kahovka dignuta u zrak - za što su se i Rusija i Ukrajina međusobno optuživale. Amin se također vraća usred ukrajinske protuofenzive i posljedica pokušaja pobune ruske plaćeničke grupe Wagner, privatne vojske Jevgenija Prigožina.

U bolničkoj je postelji Amin ranije ispričao kako je otišao u Ukrajinu gotovo odmah nakon što je izbio rat u veljači 2022. i isprva je pružao humanitarnu pomoć. No, kako su se borbe zahuktavale, počeo je koristiti vještine koje je naučio u britanskoj vojsci za obuku Ukrajinaca, prije nego što se konačno i sam prijavio kao vojnik.

‘Imao sam samo lijevu ruku‘

Amina i njegovu jedinicu napale su ruske postrojbe dok su patrolirali linijama bojišnice prošlog listopada. Opisao je kako se sakrio u plitkom rovu uz ukrajinskog druga poznatog kao ‘Profesor‘ dok su bili granatirani.

"(Bili smo) kaciga uz kacigu, ruku pod ruku, dok su topnički projektili samo dolazili. Iduće čega se sjećam je da zvuk tog moćnog udara. Osjećao sam se kao da me netko odvukao u podzemlje. Sve sam vidio crveno. Profesorovo tijelo bilo je mlohavo poput krpene lutke. Sletio je na mene", ispričao je Rambo.

"U tom sam trenutku znao da sam pogođen. Pomislio sam ovdje sam mrtav. Ovdje ću umrijeti. Pa sam to prihvatio. Profesor je bio mrtav, nisam ga mogao maknuti sa sebe".

Amin se prisjetio kako je vikao drugom suborcu - Olehu Šumovu, poznatom kao Šam - da je još živ i da treba pomoć. Kaže kako je, unatoč tome što je još bio pod vatrom, Šam iskočio iz vlastitog rova i odvukao Profesorovo tijelo.

image

Shareef Amin Rambo

Shareef Amin/Swns/Swns/Profimedia/Shareef Amin/swns/swns/profimedia

Tada se Amin suočio s užasavajućim razmjerima vlastitih ozljeda - desna mu je ruka visjela na zglobu, a komad šrapnela "veličine limenke" bio mu je zabijen u desnu nogu. Iako to tada nije znao, šrapnel je također pronašao put ispod njegovog pancirnog prsluka i zabio mu se u leđa, probivši mu oba plućna krila.

"Pomaknuo sam se i osjetio nepodnošljivu bol kroz pluća, kroz ruku", prisjetio se Rambo. "Sve što sam imao bila je lijeva ruka. Imao sam svoju opremu oko sebe, svoj pancir, sve na sebi. Ne znam kako sam smogao snage da se izvučem iz tog rova, ali jesam.... Dok sam to činio, nekako sam se prevrnuo u prednji položaj i mogao sam vidjeti taj golemi komad šrapnela kako viri iz moje noge. Bio je velik kao limenka".

‘Ne znam kako, ali izvući ću te‘

"Prisilio sam se okrenuti na leđa, a moj zapovjednik me odvukao u nekakav zaklon dok su granate padale. Počela je padati kiša i rekao sam svom zapovjedniku ‘moraš me maknuti s ovih stijena, ovdje ležim na stijenama i u agoniji sam‘. On je rekao ‘nisi na kamenju, prijatelju, to je šrapnel koji ti je prošao kroz pancir i zabio se u leđa‘. Rekao je ‘ne brini, ne znam kako, ali izvući ću te odavde‘".

Shareefa i Šama ubrzo su spasila oklopna vozila koja su ih u 20 minuta odvezla do ambulantnih kola koja su čekala i transportirani su dalje u bolnicu. Tri šrapnela izvađena su iz njegova tijela i ostavljena u staklenoj posudi pokraj njegova kreveta dok se oporavljao. U jednom se trenutku prisjetio kako su liječnici stajali iznad njega i šaputali da neće izdržati.

"Ne žalim. Nisam mogao ostati po strani. Ako sjedim kod kuće na lovorikama, unatoč tome što imam vještine koje mogu pomoći, kakvo sam ja to ljudsko biće?", rekao je na to Rambo, koji je nagrađen ukrajinskom medaljom za hrabrost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:30