RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinski saveznici strahuju od eskalacije rata: ‘Nijemci se od slanja tenkova brane kao vrag od svete vode‘

Ključne događaje 330. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin (L); Volodimir Zelenski (D)

 Anatolii Stepanov/Afp; Ramil Sitdikov/Sputnik/Sputnik Via Afp; Handout/Ukrainian Presidential Press Service/Afp/Anatolii Stepanov/Afp; Ramil Sitdikov/

Ključni događaji:

- Peskov: Napadi Ukrajine na Krim bili bi ‘iznimno opasni‘

- Zelenski: Kako da znam je li Putin uopće živ

- Medvedev: Poraz Rusije u Ukrajini bi isprovocirao nuklearni rat

- Rusija će uskoro u Ukrajinu poslati svoje supertenkove?

- Ukrajinski predsjednik kritizirao njemačko oklijevanje u isporuci tenkova

- Charles Michel na putu za Kijev

- SAD će finalizirati paket pomoći Ukrajini od 2,5 milijardi dolara


Umirovljeni Vicemaršal: Zapad se sada boji eskalacije

Umirovljeni vicemaršal britanskog zrakoplovstva Sean Bell rekao je za Sky News da su ukrajinski saveznici mnogo više nervozni sada kada Ukrajini treba poslati oružje za napad, nego što su bili kada su im slali obrambenu opremu. Bell vjeruje da se saveznici boje da bi to moglo dovesti do "eskalacije" rata.

Dodao je da je britanska odluka da pošalje tenkove Challenger 2 važna, ne zato što Ujedinjeno Kraljevstvo može samo osigurati mnogo tenkova, već bi to moglo potaknuti Njemačku da dopusti slanje svojih tenkova Leopard 2 na frontu.

- Ključ je nagovoriti Nijemce, koji imaju izvoznu dozvolu za Leopard 2. Očekuje se da će Nijemci pristati poslati svoje tenkove u Ukrajinu, ako Amerikanci pošalju i svoj tenk Abrams tamo. Politički gledano, tada je gotovo sigurno da će Amerikanci Europljanima reći: ‘Gledajte, mi smo pružali Ukrajinu svu ovu potporu i vrijeme je da nas vi u tome pratite - vjeruje Abrams.


Novi njemački ministar obrane: Nećemo djelovati samostalno. Razgovaramo sa SAD-om

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je u četvrtak da Berlin neće unilateralno djelovati kada je riječ o slanju borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"Morat ćemo pričekati i vidjeti kako će to ići dalje. U pregovorima smo, naročito s našim transatlantskim partnerom Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo kao što smo postupili u svim ranijim slučajevima: bit je ne djelovati samostalno", rekao je Pistorius za televiziju RTL.

Dodao je da se radi o "usklađenom" djelovanju kao što je nedavno bio slučaj s vozilima Marder, čime je ponovio višemjesečni stav njemačkih dužnosnika.

Pistorius je naglasio da je Njemačka postojano podupirala Ukrajinu od početka rata i da će nastaviti to činiti.

"Rusiji ne smije biti dopušteno da pobijedi u ratu, a Savezna Republika Njemačka će dati svaki doprinos u tu svrhu", rekao je.

Kijev je u četvrtak pozvao zapadne saveznike da požure s opskrbom tenkovima i protuzračnim obrambenim sustavima, rekavši da Ukrajina plaća životima dok se odugovlače rasprave u stranim prijestolnicama.

Zapadni saveznici sastaju se u petak u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj s fokusom na to hoće li Berlin dopustiti da njegovi borbeni tenkovi Leopard 2 budu isporučeni Kijevu kako bi mu pomogli da istjera ruske snage.

Strahujući da će zima dati ruskim snagama vremena da se pregrupiraju i pokrenu veliki napad, Ukrajina traži borbene tenkove Leopard, koje ima niz zemalja NATO-a, ali za čije prebacivanje u Ukrajinu je potrebno odobrenje Njemačke.


Rusi sumnjiče Amerikanca za špijunažu

Rusija je otvorila slučaj u kojoj se američki državljanin sumnjiči za špijunažu, objavila je njezina Federalna sigurnosna služba (FSB). Optužba nosi moguću zatvorsku kaznu od 10 do 20 godina, prenosi Sky News.

Sjedinjene Države istražuju "nepotvrđena" izvješća, u kojima se ne navodi ime osobe niti se navodi je li osumnjičenik uhićen.

U kratkom priopćenju, FSB je rekao da je Amerikanac "osumnjičen za prikupljanje obavještajnih podataka o biološkim temama usmjerenim protiv sigurnosti Ruske Federacije".

Zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel rekao je da ne dobivaju na vrijeme obavijesti o pritvaranju američkih državljana u Rusiji.

"Ruske vlasti također ne obavještavaju na vrijeme veleposlanstvo o suđenjima, presudama ili sporovima protiv američkih građana", rekao je.


Poljski premijer: Nijemci se od slanja tenkova brane kao vrag od svete vode

Mateusz Morawiecki, poljski premijer, rekao je večeras da je "umjereno pesimističan" oko toga hoće li Berlin da dopuštenje drugim zemljama da pošalju tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Morawiecki je rekao da je "skeptičan" da će tenkovi Leopard 2 doći do Ukrajine.

"Umjereno sam skeptičan, umjereno pesimist jer se Nijemci brane od ovoga kao što se vrag brani od svete vode."

Zapadni saveznici, trebali bi se sastati u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj u petak kako bi razgovarali o daljnjem naoružavanju Ukrajine za njezinu borbu protiv ruskih osvajača.


Michel u Kijevu izrazio potporu Ukrajini

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sastao se u četvrtak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim s kojim je razgovarao o potpori Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga te reformama koje Ukrajina mora provesti kako bi se pridružila Europskoj uniji nakon završetka rata.

Dva tjedna prije samita EU-a i Ukrajine 3. veljače, Michel je na Twitteru objavio svoju fotografiju na željezničkom kolodvoru u Kijevu uz izjavu: "Ponovno u Kijevu kako bih razgovarao o svim oblicima suradnje... Neka 2023. bude godina pobjede i mira".

Zelenski je na Telegramu objavio fotografiju na kojoj pozdravlja Michela u uredu vlade u Kijevu.

Michel je dan prije rekao da osobno podržava da Zapad pošalje Ukrajini tenkove.

Na zajedničkom brifingu sa Michelom, Zelenski je zatražio od saveznika da pošalju Kijevu više oružja što je moguće prije ističući da će to pomoći da se zajamči sigurnost Ukrajine i Europe.

EU je prošle godine odobrio Ukrajini status kandidata. Europski dužnosnik rekao je da Kijev mora poboljšati vladavinu prava kako bi mogao ući u EU kada rat završi.

EU će ove godine Ukrajini dati 18 milijardi eura financijske pomoći. EU također pomaže u istragama optužbi za ratne zločine počinjene u Ukrajini i podržava uspostavu međunarodnog suda za progon ruskih političkih i vojnih čelnika zbog napada na Ukrajinu.


Rusija i Kina održat će zajedničke vojne vježbe s Južnoafričkom republikom

Rusija i Kina održat će zajedničke vojne vježbe u Indijskom oceanu u blizini obale Južne Afrike.

Južnoafričke oružane snage su priopćile u četvrtak da će zajedno s mornaricama Rusije i Kine sudjelovati u ‘multrinacionalnoj pomorskoj vježbi‘ između 17. i 27. veljače u blizini gradova Durban i Richards Bay.

Najrazvijenija država Afrike od početka invazije odbila je podržati stav Zapada i osuditi invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vlada JAR-a je prošle godine priopćila da zauzima neutralan stav u vezi s Ukrajinom i pozvala na dijalog i diplomaciju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi idućih dana posjetiti Južnoafričku republiku i razgovarati s južnoafričkim kolegom Naledijem Pandorom.


Peskov: Putin se okupao u ledenoj vodi na blagdan Bogojavljenja. Nema fotografija

U noći s 18. na 19. siječnja ruski čelnik Vladimir Putin pridružio se mnogobrojnim Rusima koji su se okupali u ledenoj vodi u Moskovskoj regiji obilježivši na taj način blagdan Bogojavljenja.

Tvrdi barem tako glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Znate da je danas blagdan Bogojavljenja, predsjednik je sudjelovao u tradicionalnom kupanju u Moskovskoj regiji. Ovaj put nema video snimke niti fotografija. Samo javljam da je poštivao tradiciju, rekao je.

Mnogi Rusi kupaju se u zamrznutim rijekama i jezerima na niskim temperaturama na blagdan Bogovljenja. Putin je prošle godine preskočio tradiciju, navevši kao razlog pandemiju koronavirusa. Svako Putinovo kupanje bilo je ranije popraćeno snimkama i fotografijama, no ne i ove godine.


Peskov komentirao izjavu Zelenskog: On bi volio da ni Rusija ni Putin ne postoje

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je riječi ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog koji je izrazio sumnju je li Putin uopće živ.

- Jasno je da su i Rusija i Putin za današnju Ukrajinu i za Zelenskog veliki problem. S psihološkog aspekta, jasno je da bi Zelenski volio da ni Rusija ni Putin ne postoje, komentirao je u izjavi za Tass riječi Zelenskog koji je čelnicima u Davosu poručio da nije siguran da je ruski predsjednik živ.


Švedska šalje Ukrajini borbena oklopna vozila i sustav Archer

Švedska vlada objavila je u četvrtak da će poslati novu pošiljku vojne pomoći Ukrajini koja će uključivati borbena oklopna vozila te je naredila svojim oružanim snagama da pripreme pošiljku topničkog sustava Archer.

Oružje je vrijedno 429 milijuna američkih dolara i uključivat će i protutenkovsko oružje NLAW.

"Vojna pomoć Ukrajini apsolutno je ključna", rekao je premijer Ulf Kristersson novinarima.

"Ukrajinske želje jako su utjecale za našu odluku".

Švedska će poslati oko 50 borbenih oklopnih vozila Type 90. Vlada nije rekla koliko će sustava Archer poslati.

Pred prezentaciju pomoći u četvrtak, Švedska je najavila oko 5 milijardi švedskih kruna vojne pomoći Ukrajini i nekoliko pošiljki humanitarne opreme.

Švedska u ovom polugodištu predsjeda EU-om i zatražila je članstvo u NATO-u zajedno s Finskom.

Švedska ima 48 samovoznih topničkih sustava Archer koje Ukrajina već dugo traži.


Peskov: Napadi Ukrajine na Krim bili bi ‘iznimno opasni‘

Kremlj je u četvrtak poručio da bi napadi Ukrajine na Krim bili ‘iznimno opasni‘, nakon što je New York Times izvijestio da su bi američki dužnosnici vjerojatno podržali ideju da podrže Kijeva ako odluči napasti poluotok.

- To bi značilo podizanje sukoba na višu razinu koja se neće dobro odraziti za europsku sigurnost, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. na dnevnom brifingu.

Peskov je također komentirao ranije izjave Dmitrija Medvedeva, koji je zaprijetio nuklearnim odgovorom u slučaju poraza Rusije u Ukrajini.

Peskov je poručio da su komentari u potpunosti u skladu s nuklearnom doktrinom Moskve.


Zelenski: Kako da znam je li Putin uopće živ

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spominjao je i ruskog čelnika Vladimira Putina tijekom videokonferencije održane na doručku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.

- U ovom trenutku ne znam s kim i o čemu bih trebao pregovarati. Nisam siguran je li predsjednik Rusije uopće živ. Tko donosi odluke? Ponekad se pojavljuje na televiziji, ali ne znam pouzdano je li to doista on, izjavio je Zelenski.

Nema pouzdanih dokaza da je ozbiljno bolestan, a još manje da je umro, iako se od početka invazije 24. veljače 2022. godine pojavilo mnoštvo medijskih nagađanja da je Putin ozbiljno bolestan.


Poljski premijer: Možda pošaljemo tenkove Ukrajini i bez odobrenja Berlina

Poljska i Finska već su najavile da će Ukrajini poslati tenkove Leopard ako ih Njemačka odobri. No, nestrpljivi poljski premijer Mateusz Morawiecki je otišao korak dalje.

- Dopuštenje je sekundarna stvar. Ili ćemo ga dobiti brzo ili ćemo učiniti ono što smatramo prikladnim, poručio je.

Ova izjava sugerira da bi Varšava mogla poslati svoje tenkove Leopard 2 u Kijev i bez pristanka Berlina.

Naime, Njemačka ima moć veta na bilo koju odluku o slanju tankova Leopard, koji se nalaze diljem Europe u zemljama NATO članicama i za koje se smatra da su najprikladniji za Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u srijedu prisutnima na WEF-u u Davosu da se boji da Rusija priprema novu ofenzivu u Ukrajini unutar nekoliko mjeseci i da je stoga krucijalno omogućiti dodatnu potporu vladi u Kijevu s modernim tenkovima i projektilima.

Također, Švedska vlada najavila je da šalje dodatni paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati topnički sustav Archer te protutenkovski robot-57. Reuters napominje da Švedska taji broj sustava koje planira poslati Ukrajini. Ukupno ih imaju 48.

Švedska će poslati i 50 borbenih vozila.


Prigožin objavio da su wagnerovci zauzeli selo nadomak Bahmutu

Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je u četvrtak da su zauzeli selo nadomak Bahmuta koji mjesecima opsjedaju no priznao je da taj grad neće tako brzo pasti pri čemu je jasno pohvalio organiziranost ukrajinskog otpora.

U audio poruci objavljenoj na svojoj stranici, Prigožin je rekao "Možemo sa sigurnošću reći da je naselje Kliščivka, jedno od većih predgrađa Bahmuta, potpuno pod nadzorom postrojbi Wagner".

KIiščivka, koja je prije rata imala oko 400 stanovnika, nalazi se 9 kilometara od središta Bahmuta koji wagnerovci mjesecima pokušavaju osvojiti.

Prigožin je, međutim, priznao da Wagner neće uspjeti tako brzo poraziti ukrajinske snage.

"Protivno različitim ocjenama da ukrajinske oružane snage bježe iz Artemovska (što je ruski naziv za grad Bahmut), to nije točno", napisao je.

"Ukrajinske snage rade učinkovito, skladno. Od njih trebamo mnogo naučiti", objavio je.

"No u svakom slučaju vojnici Wagnera napreduju, metar po metar", ustvrdio je.

Prošlog tjedna Wagner je objavio da je osvojio rudarski gradić Soledar sjeveroistočno od Bahmuta, a što je Moskvi važno kao korak do opkoljavanja Bahmuta.

Prigožin redovito izravno ili manje izravno kritizira propuste u zapovjednom lancu regularne ruske vojske koja je pretrpjela niz poraza u agresiji na Ukrajinu.


Medvedev: Poraz Rusije u Ukrajini bi isprovocirao nuklearni rat

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, bliski saveznik Vladimira Putina, upozorio je u četvrtak NATO da bi poraz Rusije u ratu u Ukrajini mogao isprovocirati nuklearni rat.

- Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu mogao bi izazvati nuklearni rat, poručio je na Telegramu Medvedev, inače zamjenik predsjedavajućeg u ruskom Vijeću za nacionalnu sigurnost..

- Nuklearne sile nikada nisu gubile velike ratne sukobe o kojima ovisi njihova sudbina, rekao je Medvedev.

Medvedev je istaknuo da bi čelnici NATO-a i ostali obrambeni čelnici, koji bi se trebali sastati u petak u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi razgovarali o strategiji i podršci Ukrajini u rat protiv Rusije, trebali razmisliti o rizicima takve politike.

Rusija i SAD, vodeće nuklearne sile u svijetu, drže oko 90% svih nuklearnih bojevih glava. O upotrebi nuklearnog oružja ultimativnu odluku donosi Vladimir Putin.

Ruski dužnosnici u nekoliko su navrata upozoravali da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitila svoj narod u borbi protiv agresivnog i arogantnog Zapada.

Ruska nuklearna doktrina dopušta nuklearni udar nakon "agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugrožena opstojnost države".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Medvedev je više puta govorio o prijetnji nuklearnim arsenalom.

Podsjetimo, Rusija ima 5977 nuklearnih bojevih glava, dok ih SD ima 5428. Kina ih ima 350, Francuska 290, Velika Britanija 225, prema podacima Udruženja američkih znanstvenika.


Rusija pokrenula postupak protiv Amerikanca zbog sumnje u špijunažu

Rusija je pokrenula kazneni postupak protiv američkog državljanina zbog sumnje u špijunažu, priopćila je u četvrtak Federalna sigurnosna služba Rusije (FSB).

FSB nije otkrio identitet osobe i nije naveo je li osumnjičenik uhićen.

"Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije pokrenula je kazneni postupak protiv državljanina SAD-a na temelju kaznenog djela iz članka 276. Kaznenog zakona Ruske Federacije - ‘Špijunaža‘", navodi se u priopćenju FSB-a.

"Amerikanac je osumnjičen za prikupljanje obavještajnih podataka o biološkim temama usmjerenima protiv sigurnosti Ruske Federacije", objavio je FSB, ali nije objasnio prirodu optužbi.

Američko veleposlanstvo nije bilo odmah dostupno za komentar.

Neki američki državljani pritvarani su u Rusiji posljednjih godina, a neki su na kraju oslobođeni u zamjenu za Ruse pritvorene u Sjedinjenim Državama. U prosincu je oslobođena američka košarkaška zvijezda Brittney Griner nakon što je osuđena na devet godina zatvora zbog droge.

Razmijenjena je za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem koji je proveo 14 godina u američkom zatvoru zbog trgovine oružjem, pranja novca i urote za ubijanje Amerikanaca.

Rusija je do sada odbijala razmijeniti veterana američkih marinaca Paula Whelana. FSB ga je uhitio 2018. godine pod optužbom za špijunažu, a dvije godine poslije osudio na 16 godina zatvora.


Ukrajinski predsjednik kritizirao njemačko oklijevanje u isporuci tenkova

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak oklijevanja Njemačke da odobri isporuku teških tenkova jer to "nije dobra strategija".

"Postoje trenuci kada se ne smije oklijevati niti uspoređivati. Kada netko kaže ‘isporučit ću tenkove ako to učini netko drugi‘", rekao je Zelenski putem videokonferencije održane tijekom doručka na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Tako je komentirao medijske informacije da je Berlin spreman odobriti isporuku svojih tenkova Leopard, ako Sjedinjene Države pristanu isporučiti napredne tenkove Abrams.

Iz američkih izvora doznaje se da bi Washington trebao odobriti oklopna vozila Stryker Ukrajini, ali nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući M1 Abrams.

"Mislim da to nije dobra strategija. Naš cilj je osloboditi cjelokupni teritorij", rekao je ukrajinski čelnik u video obraćanju.

"Ukrajina će vratiti pod svoj nadzor poluotok Krim što ga je Rusija anektirala 2014.", rekao je nadalje Zelenskij.

Zapadne partnere zato je pozvao da mu pošalju više oružja.

"Krim je naša zemlja, naš teritorij, naše more i naše planine. Dajte nam oružje i vratit ćemo naše zemlje. Nemamo vremena, svijet nema vremena", poručio je.

Zapadni saveznici će se sastati u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj u petak kako bi ponudili više oružja Ukrajini.

Fokus je posebice na Njemačkoj, koja ima moć veta na bilo koju odluku o slanju tankova Leopard, koji se nalaze diljem Europe u zemljama NATO članicama i za koje se smatra da su najprikladniji za Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u srijedu prisutnima na WEF-u da se boji da Rusija priprema novu ofenzivu u Ukrajini unutar nekoliko mjeseci i da je stoga krucijalno omogućiti dodatnu potporu vladi u Kijevu s modernim tenkovima i projektilima.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati tenkove Leopard ako ih Njemačka odobri.


Charles Michel na putu za Kijev

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak da je na "putu za Kijev" gdje će razgovarati o novim mjerama potpore Ukrajini s predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je zatražio brže isporuke oružja.

Dvojica čelnika razgovarat će o "konkretnim mjerama (...) kako bi Ukrajina bila snažnija", izjavio je Charles Michel u poruci na Twitteru.

Saveznici NATO-a obećali su Kijevu "snažniju podršku isporukama teškog i modernijeg oružja" oružja kako bi se ukrajinski vojnici mogli suprotstaviti ofenzivama Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je svoj poziv saveznicima da mu pošalju borbene tenkove te je zamolio da se poveća "brzina donošenja odluka" koje se tiču takvih dostava.

Strane zemlje iznova su se pokazale kao previše "neodlučne" u svome djelovanju da se suprotstave Rusiji, čak iako su naposljetku povukle ispravne odluke.


Rusija će uskoro u Ukrajinu poslati svoje supertenkove?

U najnovijem obavještajnom izvješću ministarstva obrane Velike Britanije navodi se kako Rusija vjerojatno razmatra raspoređivanje malog broja svojih moćnih borbenih tenkova T-14 Armata u Ukrajini.

Potkraj 2022. godine na snimkama su se vidjeli tenkovi na vojnom poligonu u južnoj Rusiji, a nakon toga su državni mediji u Rusiji izvijestili da se pripremaju za skorašnje raspoređivanje tenkova T-14.

U analizi upozoravaju da će svako raspoređivanje tenkova T-14 biti visokorizična odluka za Rusiju.

- Program je u razvoju 11 godina, bilo je brojnih kašnjenja, planirana veličina flote je smanjena, a bilo je i tehničkih problema. Dodatni izazov predstavlja prilagođavanje logističkog lanca, jer su T-14 veći i teži od ostalih tenkova.

- Ako Rusija uopće odluči rasporediti tenkove, bit će to u propagandne svrhe. Zapovjednici vjerojatno neće imati povjerenja u njih, navodi se u izvješću.

Rusija ga hvali kao najnaprednije oružje kopnene vojske, a odlikuju ga superiorne taktičke i tehničke karakteristike u odnosu na slična oklopna vozila.


SAD će finalizirati paket pomoći Ukrajini od 2,5 milijardi dolara

Sjedinjene Države su spremne finalizirati veliki paket vojne pomoći za Ukrajinu u ukupnoj vrijednosti od oko 2,5 milijardi dolara oružja, uključujući - po prvi put - borbena vozila Stryker, rekla su dva izvora upućena u sljedeću tranšu pomoći za CNN. Paket još nije finaliziran, rekao je jedan od izvora, ali bi mogao stići prije kraja tjedna.

Vozila​ Stryker mogu se kretati brzinom do gotovo 100 kilometara na sat, otporna su na metke kalibra do 14,5 milimetara, a glavno oružje im je 12,7-milimetarska strojnica ili 40-milimetarski bacač granata. Pojedine verzije Strykera (MGS) opremljene su protutenkovskim topom kalibra 105 milimetara, istim kao iz prve verzije M1 Abramsa, a postoje i varijante opremljene protutenkovskim projektilima i minobacačima, kao i izviđačka vozila. Američka vojska trenutačno isprobava prototipe vozila koja bi trebala pružati zaštitu od dronova, ili uz pomoć lasera ili uz pomoć projektila​ Stinger.

Težak samo dvadesetak tona, Stryker je relativno lako dostaviti, a američka vojska posjeduje više od 4500 komada. S reorganizacijom brigada koje je američka vojska provela u protekle četiri godine, ukupni broj brigada​ Stryker smanjio se sa sedam na šest, što znači da SAD trenutačno ima donedavno korištene i održavane Strykere kojima bi se mogla izgraditi cijela ukrajinska brigada s više od 300 borbenih vozila.

Novi paket jedan je od najvećih koji je najavljen od početka rata prošle veljače, prema jednom izvoru. To bi uključivalo više oklopnih borbenih vozila Bradley, što je, u kombinaciji sa Strykerima, značajna eskalacija oklopnih vozila koja su SAD predale Ukrajini za borbu protiv Rusije. Vozila zaštićena od zasjede otporna na mine, poznata kao MRAP, također su na popisu, rekao je izvor.

Ne očekuje se da će najava uključivati tenkove ili projektile dugog dometa koje je Kijev više puta tražio. Očekuje se da će SAD poslati Ukrajini više streljiva za svoje topničke sustave i raketne sustave HIMARS koji su dosljedni u nedavnim paketima pomoći.

Ukrajinski dužnosnici žestoko lobiraju u Washingtonu za projektile većeg dometa poznate kao Army Tactical Missile Systems (ATACMS), koji imaju domet od oko 200 milja (300 kilometara). Bidenova administracija se opirala njihovom slanju iz straha od eskalacije sukoba. Administracija je također odustala od slanja tenkova M1 Abrams zbog logističkih komplikacija i komplikacija u održavanju.


Zelenski: Pokrenuta istraga o nesreći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je u noćnom obraćanju da je pokrenuta istraga kako bi se razjasnile okolnosti pada helikoptera u predgrađu Kijeva. U tragediji je, podsjetimo, poginulo 14 osoba, među kojima su ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski i jedno dijete.

- Ministar Denis Monastirski, njegov zamjenik Jevhen Jenin i njihovi kolege koji su poginuli u nesreći nisu ljudi kojima je jednostavno naći zamjenu. To je doista veliki gubitak za Ukrajinu, poručio je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:48