GOSPODAR HORIZONTA

Ukrajinski snajperist ponosno izašao u javnost: ‘Da, ja sam taj koji je skinuo svjetski rekord!‘

Ukrajinski snajperist otkrio je identitet tvrdeći da je doista postavio svjetski rekord navodno ubivši ruskog časnika sa 3,8 kilometara

Snajperist/Ilustracija

 Russian Defence Ministry/Hando/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski snajperist, bivši 58-godišnji poduzetnik Vjačeslav Kovalski, za kojeg se vjeruje - a Kijev od prošlog mjeseca to tvrdi - da je ubio ruskog časnika s rekordnih više 3,8 km udaljenosti, otkrio je svoj identitet kako bi ustvrdio da je postavio svjetski rekord. Izvijestio je o tome The Wall Street Journal, čiju priču prenosi konzervativni (pa i kontroverzni) američki dnevnik New York Post, komentirajući da je Kovalski odmah počeo pakirati svoju pušku nakon što je njegov metak pogodio metu.

Navodni hitac Vjačeslava Kovalskog s nešto više od 3,8 km 18. studenog prešao je udaljenost za oko 9 sekundi i eliminirao neprijateljskog vojnika, prema analizi snimke navodnog događaja koju je proveo WSJ. Prema ovim tvrdnjama, time je oboren prethodni rekord kanadskog snajperista, koji je 2017. godine ubio borca ISIL-a s udaljenosti od 3540 metara.

"Pomislio sam da će Rusi sada znati za što su Ukrajinci sposobni", rekao je ovaj snajperist - čiji je identitet ranije zbog ratnih djelovanja bio skriven - u svom prvom intervjuu. "Neka sjede doma i budu z strahu", dodao je.

Kovalski i njegov ‘osmatrač‘ terena - obojica pripadnici vojnog protuobavještajnog odjela Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) - isprva su promatrali ruske vojnike koji su sjekli drva, ali su smatrali da su oni prenisko u hijerarhiji ruskih postrojbi da bi pucali na njih, navodi WSJ, kako prenosi New York Post.

No, potom se pojavila druga skupina vojnika, a dvojica ukrajinskih boraca su primijetili da je jedan od njih časnik koji izdaje zapovijedi. Kovalski je ležao mirno satima na temperaturi blizu granice ledišta kada je dobio naredbu da puca na svoju metu udaljenu gotovo četiri kilometra. "Možeš", rekao mu je njegov osmatrač.

Meteorološke prilike

Snajperist je, kako se navodi, dobio zeleno svjetlo za hitac nakon što je njegov kolega uporabio laser za mjerenje udaljenosti te specijalizirani softver i meteorološke podatke za izračunavanje učinaka vjetra, vlage, temperature pa čak i zakrivljenosti Zemlje.

Procjena je bila da će vjetar promijeniti putanju metka za malo manje od 70 metara. Nakon što je probni hitac, ispaljen 305 metara pored mete, otkrio da su pogriješili u procjeni brzine vjetra, Kovalski je repetirao, ponovno napunio cijev i ispalio metak - od gotovo 16 cm - brzinom od 1545 km/h. "Morate (pucati) odmah jer se vjetar stalno mijenja", objasnio je Kovalski.

Ovaj put je, kako se navodi, ciljao u metu, oborivši stari rekord za ubojiti hitac za više od 259 metara, kako tvrdi Kijev. No, prije nego što je uopće na terenu potvrđeno da je pogodio svoju metu, kaže Kovalski, već je počeo pakirao svoju pušku, ukrajinsku Volodar Obrij, što u prijevodu znači "Gospodar Horizonta".

Ni Ukrajina ni Kovalski nisu otkrili geografsku lokaciju na kojoj je ispaljen hitac koji sada odzvanja cijelim svijetom, a prošlog je mjeseca SBU objavio snimku hica za koju tvrde da dokazuje njihove tvrdnje.

No, dok se radi o nečemu što je itekako dobrodošlo kako bi se podignuo ukrajinski moral u trenucima kada je njihova, ionako za mnoge razočaravajuća ljetna protuofenziva posve zapela s dolaskom jesenskih kiša i zime, neki u stručnoj zajednici vrlo su skeptični u vezi tog navodnog podviga.

Skepticizam u stručnoj zajednici

Tako snajperisti i balističari koje je konzultirao WSJ kažu da je takav hitac moguće, ali vrlo teško izvesti. "Kod konvencionalnog snajperskog gađanja postoji toliko mnogo varijabli koje je teško kvantificirati da je stvarnost takva da sve preko 1300 metara znači više sreće nego vještine", rekao je Steve Walsh, bivši snajperski instruktor američkih marinaca.

Američki stručnjak za balistiku Brad Millard navodi da je vrijeme od 9 sekundi putanje metka na video snimci točno. No, ističe kako sumnja da Ukrajinci imaju pouzdane informacije da je ruski časnik ubijen, što Kovalski opovrgava, navodeći kao razlog veličinu i brzinu njegova metka. "Nema šanse da je preživio", rekao je Kovalski o hicu koji je, barem tako izgleda na snimci, pogodio vojnika okupacijskih snaga ravno u torzo.

S druge strane, snajperist koji je pobjeđivao na natjecanjima u pucanju na velike daljine u Europi i Sjevernoj Americi, preispitivao je zašto su neki u međunarodnoj streljačkoj zajednici bili skeptični prema njegovom smrtonosnom hicu kada je nepokretne mete pogodio na sličnim udaljenostima na natjecanju King of Two Miles u Novom Meksiku .

Kovalski se, inače, prijavio kao snajperist prvog dana ruske invazije prošle godine i kaže da ga ne muče nikakve dvojbe oko toga je li ubio ruskog časnika. "Ne brinem ni grama", zaključio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:11