NAJNOVIJE IZVJEŠĆE

Ukrajinski specijalci planirali su raznijeti Sjeverni tok, CIA je sve znala tri mjeseca prije eksplozije?

Sjeverni tokovi 1 i 2 oštećeni su u rujnu 2022. godine, a incident još uvijek istražuju Švedska, Danska i Njemačka

Washington i Sjevernoatlantski savez incident su okarakterizirali kao ”sabotažu”. Moskva je za napad okrivila Zapad

 Swedish Coast Guard/Handout/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

The Washington Post objavio je u utorak da su Sjedinjene Američke Države dojavu da Ukrajina planira napasti plinovod Sjeverni tok dobile tri mjeseca prije nego što je plinovod napadnut, prenosi Reuters.

Jedna je europska obavještajna agencija prošle godine u lipnju Središnjoj obavještajnog agenciji (CIA) javila da šesteročlani tim ukrajinskih specijalnih postrojbi planira raznijeti Sjeverni tok.

Izvještaj europskih obavještajaca objavljen je na komunikacijskoj platformi Discord, a tamo ga je navodno plasirao Jack Teixeira, pripadnik Zrakoplovne komponente Nacionalne garde savezne države Massachusetts. Teixeira je nedavno optužen za objavljivanje povjerljivih dokumenata. The Washington Post tvrda je kopiju izvještaja europskih obavještajaca dobio od jednog od Teixeirinih online prijatelja.

Izvještaj se temelji na podacima koji su dobiveni od jednog pojedinca iz Ukrajine, a The Washington Post piše da je CIA izvještaj prošlog lipnja podijelila s Njemačkom i drugim europskim zemljama.

U izvještaju je pisalo koliko bi operativaca trebalo izvesti napad te kojim su se metodama planirali koristiti. To znači da Zapad gotovo godinu dana zna da je moguće da je Kijev sabotirao Sjeverni tok.

The Washington Post piše da su mu dužnosnici iz više zemalja potvrdili da dokument kojim raspolaže odgovara informacijama koje je spomenuta europska obavještajna agencija dala CIA-i.

The Washington Post pristao je ne objaviti o kojoj se obavještajnoj agenciji radi i još neke detalje planiranog napada kako ne bi ugrozio izvore i operacije u tijeku.

Sjeverni tokovi 1 i 2 oštećeni su u rujnu 2022. godine. Eksplozije na njemu dogodile su se u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obje su te zemlje rekle da su eksplozije nisu plod slučajnosti, ali još uvijek nisu utvrdile krivca. Te dvije zemlje i Njemačka još uvijek istražuju incident.

Washington i Sjevernoatlantski savez incident su okarakterizirali kao "sabotažu". Moskva je za napad okrivila Zapad. Ni jedna ni druga strana nisu ponudile dokaze koji bi poduprli njihove tvrdnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:08